445
| Tatiana Bolari Eurokinissi/POOL/SOOC

Novartis: Απαλλακτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών και για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 11:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2022, 09:33
| Tatiana Bolari Eurokinissi/POOL/SOOC

Novartis: Απαλλακτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών και για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 11:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/08/2022, 09:33

Mε ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάσσει τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας σχετικά με την υπόθεση της Νοvartis.

Οι δικαστές, υιοθετώντας και την πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία ζητούσε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβέρδου, έκλεισαν και τον τελευταίο φάκελο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε μια διαδικασία που είχε καταγγελθεί ως στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου σημειώνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, που φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως 17.5.2012. Και συγκεκριμένα, ότι δεν προκύπτει ποινική του ευθύνη για την υπερτιμολόγηση φαρμάκων της Novartis.

Οι δικαστές, αξιολογώντας και τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σημειώνουν ότι αυτές είναι αόριστες, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής. Επιπλέον, οι ίδιοι, δεν ήταν ούτε αυτόπτες, ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο κ. Λοβέρδος ανέφερε στο Facebook:

«Ημέρα δικαίωσης, ημέρα νίκης, ημέρα χαράς. Προσωπική δικαίωση αλλά και, ας μου επιτραπεί, νίκη της Δημοκρατίας εναντίον εκείνων που την υπονόμευαν. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι αήττητοι αντίπαλοι της αδικίας και της συκοφαντίας. Είναι όμως και οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι εκείνου που βάλλεται αδίκως.

Σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας Νοβάρτις είχα πάντοτε με το μέρος μου και την αλήθεια και το δίκαιο. Η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια» και ο μεγεθυντικός φακός της ανέδειξε όλη την αλήθεια. Επιχειρήθηκε έως την τελευταία στιγμή με τρόπο αδίστακτο η πολιτική, η ηθική και η προσωπική μου εξόντωση. Δεν τα κατάφεραν. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 αποκαθιστά μία τεράστια αδικία. Ένα είναι το μήνυμα προς όσους επιχείρησαν να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Μάντζος: Δικαίωση για τον Λοβέρδο και την παράταξη

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε η υπόθεση Novartis, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε να “εργαλειοποίησει” κατά πολιτικών αντιπάλων και κατά της αλήθειας, επιμείναμε στην ανάγκη για εις βάθος διερεύνηση από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα ομόφωνα αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών η απαλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου από κάθε κατηγορία, δικαιώνοντας τόσο τον ίδιο που ζήτησε από την αρχή τη δικαστική διερεύνηση χωρίς βουλευτική ασυλία όσο και την παράταξη, για την ανεπιφύλακτα θεσμική της στάση», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μάντζου, για την παραπάνω εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...