Στην Απω Ανατολή η εχθρότητα δεν εξαντλείται στις σινοϊαπωνικές σχέσεις, βαθιά σημαδεμένες από την Ιστορία του Αντιιαπωνικού Πολέμου των Κινέζων κάθε πολιτικής πτέρυγας (ο οποίος εξελίχθηκε σε εμφύλιο που κέρδισαν οι κομμουνιστές). Ο προπολεμικός (Β΄ΠΠ) ιαπωνικός ιμπεριαλισμός είχε πλήξει και άλλες χώρες πέραν της Κίνας, μεταξύ αυτών και την Κορεατική Χερσόνησο.
Οσα χρόνια και αν περάσουν, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει η περιφερειακή Pax Americana –στις φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες, φυσικά–, οι μνήμες είναι ζωντανές και τα πάθη αναμοχλεύονται στην πρώτη ευκαιρία. Παράδειγμα τέτοιας προσκόλλησης στο τραυματικό παρελθόν είναι οι αντιδράσεις των Νοτιοκορεατισσών στην απόπειρα του προέδρου της Νότιας Κορέας να επέλθει λήθη και συγχρόνως να απονεμηθεί «χάρη» στην Ιαπωνία.
Η Κορέα (προτού χωριστεί σε δύο κράτη, το 1945, και ακολουθήσει ο Πόλεμος της Κορέας του 1950-1953) ήταν ιαπωνική αποικία από το 1910. Ο ιαπωνικός φασισμός χρησιμοποίησε τις Κορεάτισσες σαν σκεύη ηδονής σε πορνεία, και γενικά ο γυναικείος πληθυσμός υπέστη τα πάνδεινα: από ξυλοδαρμούς και βιασμούς μέχρι αναγκαστικές αμβλώσεις και θανατηφόρες ασθένειες από αφροδίσια νοσήματα. Εννοείται ότι αυτά τα αποτρόπαια δεν ξεχάστηκαν.
Ακόμη και σήμερα πολλοί πολίτες της Νότιας Κορέας, γυναίκες και άνδρες, παραμένουν αγανακτισμένοι με τις εξευτελιστικές πρακτικές των ιαπώνων αποικιοκρατών, αναλογιζόμενοι τις λεγόμενες «γυναίκες παρηγοριάς» οι οποίες εξαναγκάστηκαν από τους Ιάπωνες σε «σεξουαλική υποτέλεια» – αυτοί ήταν οι εύσχημοι όροι για τον βιασμό, την εκπόρνευση και τη μαστροπεία.
Ο αριθμός αυτών των άτυχων γυναικών υπολογίστηκε σε 200.000, όχι μόνο στην Κορέα αλλά και σε γειτονικές χώρες (Κίνα και Ταϊβάν, Ινδονησία, Φιλιππίνες) έγραψαν οι λονδρέζικοι Times. Τώρα, οι γυναίκες της Νότιας Κορέας καταδικάζουν τον πρόεδρο της πατρίδας τους, τον Γιούν Σουκ-γέολ, ο οποίος μίλησε για συμφιλίωση με την Ιαπωνία. Ο Γιούν είπε ρητώς ότι το παρελθόν πρέπει να σβήσει και οι γείτονες πρέπει να συνεργαστούν.
Οι ΗΠΑ επιτάσσουν λήθη
Ο Γιούν μίλησε σε εκδήλωση για την 104η επέτειο μιας εξέγερσης κατά των Ιαπώνων, καλώντας σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Τόκιο στον τομέα της περιφερειακής ασφαλείας, στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων, τόσο της Νότιας Κορέας όσο και της Ιαπωνίας, με τις ΗΠΑ: «Η Ιαπωνία έχει μετατραπεί από μιλιταριστική και ιμπεριαλιστική χώρα σε εταίρο που μοιράζεται τις ίδιες παγκόσμιες αξίες μαζί μας» είπε ο Γιούν. «Σήμερα, η Κορέα και η Ιαπωνία συνεργάζονται σε θέματα ασφαλείας και οικονομίας».
Και, για να μη μείνει κανείς με την απορία, προσέθεσε: «Η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ, αφού πρέπει να ξεπεραστούν οι κρίσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των διαρκών πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας και της παγκόσμιας κρίσης». Ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις.
Το 2015, ο Σίνζο Αμπε, ο μετέπειτα δολοφονηθείς πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ζήτησε συγγνώμη για την κακοποίηση των γυναικών και η χώρα του κατέβαλε σημαντικές αποζημιώσεις σε ένα ταμείο που ιδρύθηκε για τις εν ζωή ευρισκόμενες τότε «σκλάβες του σεξ». Σε αντάλλαγμα, η Νότια Κορέα έπρεπε να αναγνωρίσει ότι το ζήτημα επιλύθηκε «οριστικά και αμετάκλητα» και να υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να ασκεί κριτική στην Ιαπωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Η συμφωνία δεν πέρασε.
Η αποφασιστική ρήξη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήρθε το 2018, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας διέταξε τις ιαπωνικές εταιρείες να καταβάλουν αποζημιώσεις στις οικογένειες νοτιοκορεατών εργατών που τον καιρό της αποικιοκρατίας και του Β’ ΠΠ δούλεψαν σαν σκλάβοι σε ορυχεία και εργοστάσια για λογαριασμό του ιαπωνικού κράτους.
Από πλευράς της, η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι το ζήτημα αυτών των αποζημιώσεων διευθετήθηκε με μια συνθήκη το 1965. Σήμερα, οι εκπρόσωποι του συντηρητικού Γιούν εργάζονται για να καταλήξουν σε κάποιον συμβιβασμό με την ιαπωνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα. Ωστόσο, η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα αντιδρά με δυναμισμό και σθένος και μιλάει για εθνική ταπείνωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News