298
Στιγμιότυπο από συντεταγμένη πορεία 50.000 εκπαιδευτικών στη Σεούλ στις 14 Οκτωβρίου | EPA/YONHAP

Γίνεται της (Νότιας) Κορέας: οι πάντες βγαίνουν στους δρόμους

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 13:00
Στιγμιότυπο από συντεταγμένη πορεία 50.000 εκπαιδευτικών στη Σεούλ στις 14 Οκτωβρίου
| EPA/YONHAP

Γίνεται της (Νότιας) Κορέας: οι πάντες βγαίνουν στους δρόμους

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2023, 13:00

Πενήντα χιλιάδες εκπαιδευτικοί παρήλασαν στη Σεούλ, μετά 25.000 υγειονομικοί, ύστερα οι συνταξιούχοι, οι δεξιοί γέροντες που υποστηρίζουν τον αντικομμουνιστή πρόεδρο Γιούν Σουκ-γέολ. Φυσικά, και οι επικριτές του βγήκαν στους δρόμους, οι αριστεροί και οι μεταρρυθμιστές.

Τώρα διαδήλωσαν και οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων, όπως και οι υποστηρικτές του Ισραήλ – σε διαφορετικές πορείες, εννοείται. Από το κάδρο δεν λείπουν ούτε οι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Ιαπωνίας να ποντίσει το ραδιενεργό νερό της Φουκοσίμα. Απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Αλλά γιατί γίνεται μια μαζική διαμαρτυρία σχεδόν κάθε εβδομάδα στη Νότια Κορέα τον τελευταίο χρόνο; Υπάρχει παράδοση! Από τη δεκαετία το ’80, όταν η χώρα κέρδισε τη δημοκρατία με τεράστιες διαδηλώσεις, οι Νοτιοκορεάτες βγαίνουν στους δρόμους συχνά, προθύμως και για οποιονδήποτε λόγο. Το στυλ των πορειών είναι σχεδόν K-Pop, έγραψε η Corriere della Sera. Πολύχρωμες μάσκες, δυνατή μουσική, χορογραφία.

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο κέντρο της Σεούλ στις 11 Οκτωβρίου (Yonhap via REUTERS)

Ο τοπικός ανταποκριτής των New York Times, ο οποίος συμμετείχε σε πρόσφατη διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης, ανέφερε ότι ακούστηκαν ορισμένα συνθήματα στον σκοπό του διάσημου ποπ τραγουδιού «Gangnam style» – οι στίχοι του, παραλλαγμένοι φυσικά, παιάνιζαν το σύνθημα «Οχι στον κομμουνισμό!» Μόνο τη διετή περίοδο του κορονοϊού σταμάτησαν οι πορείες (με κρατική απαγόρευση), για να επανέλθουν το 2023.

Τώρα υπάρχουν και εκλογές στο φόντο, τον επόμενο Απρίλιο, άρα οι διαδηλώσεις «είναι μέσα στο πρόγραμμα». Οι αριστερές δυνάμεις καταγγέλλουν για τα πάντα τον Γιούν, από τη λογοκρισία στον Τύπο μέχρι τις φιλίες με τον προαιώνιο εχθρό, την Ιαπωνία. Οι δεξιοί στηρίζουν με σόου τον ηγέτη τους επειδή τον θεωρούν αντίβαρο στην επιθετικότητα της Βόρειας Κορέας…

Συγκέντρωση φίλων του Ισραήλ σε πεζόδρομο του κέντρου της Σεούλ στις 17 Οκτωβρίου (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...