Στη βιομηχανική χώρα της Απω Ανατολής η οποία γειτνιάζει με το απειλητικό βορειοκορεατικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Κιμ Γιόνγκ-ουν, στη Νότια Κορέα δηλαδή, η τελευταία μόδα που γνωρίζει πιένες, ιδίως στις τάξεις των εικοσάρηδων, είναι η… αντιφεμινιστική διαμαρτυρία! Ο κινηματικός αγώνας για τα δικαιώματα των νεαρών αρσενικών, τα οποία, όπως λένε τα ίδια τα αγόρια, καταπατώνται από τις διακηρύξεις και από τις διακρίσεις του νεοφεμινισμού, διαδίδεται αστραπιαίως μέσω των σόσιαλ μίντια. Και από το μέσο της εύκολης διάδοσης τεκμαίρεται και το πολιτικό περιεχόμενο της… ανδρικής πάλης: είναι απροκάλυπτα αντιδραστικό.
«Κάτω οι γυναίκες που μισούν τους άνδρες!» φωνάζουν οι νεαροί σε δημόσιες συγκεντρώσεις τους, ενώ επιδιώκουν ακόμη και τη… σύρραξη με τις φεμινίστριες που την ίδια ώρα διαδηλώνουν σε «παράλληλες» συγκεντρώσεις τα δικά τους –«ανδροκτόνα» κατά τους άρρενες– αιτήματα. Ο αρχηγός, κατά κάποιον τρόπο, αυτής της περίεργης κίνησης είναι κάποιος Μπάε Ιν-κιού, αστέρας των σόσιαλ μίντια. Ο νεαρός δηλώνει ότι «ο φεμινισμός είναι ψυχική ασθένεια, αρρώστια της κοινωνίας» και ότι ο ίδιος και η παρέα του είναι αναφανδόν «κατά της μισαλλοδοξίας» η οποία υποτίθεται εκπορεύεται από τις έξαλλες φεμινίστριες.
Βέβαια, το γεγονός ότι ο Μπάε εκφέρει δημόσιο λόγο ντυμένος σαν έναν χαρακτήρα της ταινίας «Μπάτμαν», σαν τον παλιάτσο Τζόκερ, δεν τον πτοεί, αφού νομίζει ότι έτσι όχι μόνο δεν γελοιοποιείται, αλλά μεταδίδει και μηνύματα κιόλας. Μάλιστα μιμείται τον Τζόκερ και σε άλλο επίπεδο, υψηλότερο του ενδυματολογικού: φωνάζει τα συνθήματά του σκαρφαλωμένος στην οροφή ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου… Τι άλλο κάνει; Ρίχνει νερό στις γυναίκες με νεροπίστολο! (Προσέξτε τη φωτογραφία στο tweet των New York Times.)
South Korea is reckoning with a new type of political correctness enforced by angry young men who bristle at any forces they see as undermining opportunity — and feminists, in their minds, are enemy No. 1. https://t.co/FDvoBrhhtq
— The New York Times (@nytimes) January 1, 2022
Δυτικά Μέσα (λόγου χάρη οι NYT και η Repubblica) έδωσαν βάση στα τεκταινόμενα στη Σεούλ, υπολογίζοντας ότι ο Μπάε δεν είναι μόνος, αφού διαθέτει πολυπληθές κοινό στο YouTube το οποίο και του δίνει λεφτά όποτε ο νεαρός τα ζητήσει (προσφάτως εισέπραξε 6.000 ευρώ υπέρ του «κινήματός του», ποσόν που συγκεντρώθηκε μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας). Στάθηκαν και στις συνέπειες αυτού του ζοφερού κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της νεολαίας, αφού ακόμη και πανεπιστήμια ακύρωσαν ομιλίες φεμινιστριών!
Αν ψάξει κανείς να βρει μικροπολιτικά ελατήρια στον Μπάε ή στους ομοίους του, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στόχος τους είναι το υπουργείο Ισότητας των Φύλων της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, του οποίου προΐσταται γυναίκα φυσικά. Ο Μπάε την κατηγορεί ότι κατά την προεδρική εκστρατεία του 2017 έδωσε υποσχέσεις περί υπεράσπισης της ισότητας των φύλων με σκοπό να καρπωθεί τη γυναικεία ψήφο, όπως και έγινε. Ετσι οι νεαροί έφθασαν στο σημείο να ζητούν «δικαιοσύνη για τους άνδρες».
Η Νότια Κορέα θα οδηγηθεί και πάλι στις κάλπες. Στα γκάλοπ που γίνονται ένα αξιοπρόσεκτο κομμάτι των νεαρών ανδρών, ηλικίας μέχρι 20 ετών, δηλώνει «θύμα διάκρισης λόγω του φύλου του». Το ποσοστό αυτών των νεαρών είναι συντριπτικό, 79%, συνεπώς δεν γίνεται να αγνοηθεί, πρέπει να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει στη νεολαία αυτής της χώρας. Ωστόσο στη Βουλή οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 1/5 του σώματος. Και όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των νοτιοκορεατικών επιχειρήσεων, εκεί τα πράγματα είναι αποκαλυπτικά: μόνο 5,2% είναι το ποσοστό τους.
Οι «αντιφεμινιστές» νεαροί σχολιάζουν τα παραπάνω δεδομένα ως εξής: «Μικρή σημασία έχουν αυτοί οι αριθμοί. Ούτε η μισθολογική διαφορά μετράει. Αυτά είναι προβλήματα των παλαιοτέρων γενεών, των σημερινών σαραντάρηδων και των πενηντάρηδων. Και εμείς τιμωρούμαστε για τα λάθη αυτών. Και η πατριαρχία και οι διακρίσεις λόγω φύλου αφορούν τις παλαιότερες γενιές. Γιατί να πληρώσουμε εμείς το τίμημα; Δεν είναι σωστό!»
Στα γκάλοπ οι νεαροί των 20 ετών δηλώνουν «αντιφεμινιστές» σε ποσοστό 76% και οι νεαροί των 30 ετών «αντιφεμινιστές» σε ποσοστό 66%. Και οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες είναι μεγαλωμένες με το ίντερνετ και με τα σόσιαλ μίντια, αλλά το «αντιφεμινιστικό» οπλοστάσιό τους ενισχύεται και από ορισμένους θεσμούς της χώρας: εκεί υπάρχουν πανεπιστήμια ειδικά για γυναίκες (οι απόφοιτες των οποίων εισέρχονται στην αγορά εργασίας με καλά «χαρτιά»), ενώ υπάρχει και η υποχρεωτική διετής στράτευση των ανδρών (η οποία καθυστερεί την ένταξή τους στην αγορά εργασίας).
Πέραν του Μπάε-Τζόκερ, το υπουργείο Ισότητας των Φύλων βάλλεται και από κανονικούς δεξιούς πολιτικούς, οι οποίοι με τον δημόσιο λόγο τους προσπαθούν να επωφεληθούν από την «αντιφεμινιστική» μόδα στους κόλπους της νεολαίας. Ετσι αναβιώνουν και τα στερεότυπα που καλλιεργήθηκαν κατά το παρελθόν, όπως και τα κοινωνικά έθιμα που κάποτε ίσχυσαν στη χώρα, τα οποία είχαν καταδικάσει τις γυναίκες στην αμάθεια αλλά και στην κακομεταχείριση (μόνο τα αγόρια φοιτούσαν στο σχολείο, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φάνε στο ίδιο τραπέζι με τους άνδρες, και άλλα παρόμοια).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News