Απότομα μειώθηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλείες ασθενών με μετάλλαξη Ομικρον στα νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής, μία παρατήρηση η οποία θα μπορούσε να αποτελεί «καλό νέο», ειδικά για τις χώρες όπως η Βρετανία και η Δανία, όπου η αύξηση των κρουσμάτων πραγματοποιείται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Οπως επισημαίνει η βρετανική Telegraph, ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 μειώθηκε κατά περίπου 25% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Νοσημάτων (NICD) της χώρας.
Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα μετάλλαξη Ομικρον ενδέχεται να μην προκαλεί τόσο σοβαρά συμπτώματα, όσο οι προηγούμενες, Δέλτα και Βήτα.
Παράλληλα, αξιωματούχοι από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν ότι λιγότεροι άνθρωποι πέθαναν ή χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, παρά τον αριθμό-ρεκόρ που καταγράφηκε στα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον τις προηγούμενες εβδομάδες στη χώρα.
Πέρα από τις νοσηλείες, στην περιφέρεια Γκαουτένγκ, που είναι και το επίκεντρο της Ομικρον, μειώθηκε σημαντικά και ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος στα κρούσματα – από 10.000 που ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχει πέσει στις 8.000.
«Φαίνεται ότι τελικά η χώρα θα βγει σχετικά αλώβητη από αυτό το κύμα», δήλωσε ο καθηγητής Τομ Μούλτρι, κορυφαίος επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν.
Ωστόσο, ο ίδιος σπεύδει να εξηγήσει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας είναι διαφορετικά. Επίσης, ότι στη χώρα των 60 εκατομμυρίων κατοίκων, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 270.000 περισσότεροι θάνατοι από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών (προ πανδημίας).
Κάτι που σημαίνει ότι εν μέσω των περίπου δύο ετών της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους αρκετά άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όχι απαραίτητα ως κρούσματα Covid-19) και ενδεχομένως ο ιός δεν βρήκε ευπαθείς ομάδες για να τις αφανίσει.
Παράλληλα, οι ειδικοί τόνισαν ότι η μείωση και στα κρούσματα στο Γκαουτένγκ, μπορεί να μην είναι πραγματική, καθώς ο αριθμός τους επηρεάζεται πολύ από τη μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών για την εορταστική περίοδο.
Την ίδια στιγμή, σε περιοχές της κεντρικής, δυτικής ανατολική και νότιας Αφρικής, η Ομικρον εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, καθώς Κένυα, Νιγηρία, Κονγκό, Ζιμπάμπουε, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Μαλάουι και Ζάμπια καταγράφουν έκρηξη των κρουσμάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News