Η ομάδα των Brics, που αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, σχεδιάζουν να λανσάρουν ένα κοινό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με σκοπό να αυξήσουν την παγκόσμια οικονομική επιρροή του μπλοκ και να παρακάμψουν τυχόν διεθνείς κυρώσεις όπως αυτές εναντίον της Ρωσίας.
Στις πέντε αυτές χώρες θέλουν να προστεθούν 12 ακόμα, οι οποίες έχουν θέσει υποψηφιότητα, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Αιγύπτου, καθώς οι Brics επιδιώκουν να καθιερωθούν ως μια σοβαρή οικονομική και πολιτική δύναμη που θα ανταγωνίζεται την G7.
Η διήμερη συνάντηση στο Κέιπ Τάουν, στην οποία συμμετείχε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, θα προετοιμάσει τα θέματα της συνόδου κορυφής των Brics, που θα γίνει τον Αύγουστο, επίσης στη Νότια Αφρική, στην οποία έχει προσκληθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η κυβέρνηση του Σίριλ Ραμαφόσα προσπαθεί να βρει τρόπο να φιλοξενήσει τον ρώσο πρόεδρο στο Γιοχάνεσμπουργκ χωρίς να χρειαστεί να εκτελέσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου που έχει εκδώσει σε βάρος του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
«Η κυβέρνησή μας εξετάζει επί του παρόντος ποιες είναι οι νομικές επιλογές σε σχέση με το θέμα αυτό και έχω επισημάνει ότι είναι κάτι για το οποίο ο πρόεδρος θα είναι το καλύτερο πρόσωπο για να μιλήσει, μόλις καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ.
Ως κινητήρια δύναμη των Brics θεωρείται το Πεκίνο και από τότε που οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία, προστέθηκε και η Μόσχα.
Το μπλοκ αντιπροσωπεύει το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ μικρότερο από το οικονομικό μερίδιο των χωρών του G7, αλλά η προσθήκη μελών θα μπορούσε να μειώσει το χάσμα, ενώ παράλληλα θα βοηθούσε τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News