853
| Showtime/Courtesy of Sundance Institute

«Nothing Compares» με την ταραγμένη ζωή της Σινέντ Ο’ Κόνορ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 12:15
|Showtime/Courtesy of Sundance Institute

«Nothing Compares» με την ταραγμένη ζωή της Σινέντ Ο’ Κόνορ

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 12:15

Ενα νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Νοthing Compares», παρουσιάζει το χρονικό της καριέρας της αγαπημένης τραγουδοποιού και τραγουδίστριας Σινέντ Ο’ Κόνορ, με υλικό από ζωντανές εμφανίσεις, μουσικά βίντεο και ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα. Πρόκειται για μία παραγωγή του «Showtime», σε σκηνοθεσία της Κάθριν Φέργκιουσον, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Μου ράγισαν την καρδιά και με σκότωσαν», ακούγεται να λέει στο τρέιλερ του νέου ντοκιμαντέρ, με θέμα την πολυτάραχη ζωή της, η διάσημη ερμηνεύτρια. «Κι όμως, δεν πέθανα. Προσπάθησαν να με θάψουν, αλλά δεν είχαν καταλάβει ότι είμαι σπόρος».

Η κακοποιητική μητέρα και το ίδρυμα που διατάραξε τη σχέση της με την Καθολική Εκκλησία

Η ιρλανδή τραγουδίστρια, που έγινε ευρύτερα γνωστή τη δεκαετία του 1980, μεγάλωσε, όπως λέει, με μία μητέρα η οποία κακοποιούσε σωματικά την ίδια αλλά και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια της. Το τραγούδι της «Fire On Babylon» αναφέρεται στις επιπτώσεις της δικής της κακοποίησης αλλά και όλων των κακοποιημένων παιδιών.

Το 1979, η Σινέντ αποφάσισε να ζήσει με τον πατέρα της και τη νέα του σύζυγο, καθώς οι γονείς της είχαν χωρίσει από τα οκτώ της χρόνια. Στα χρόνια της εφηβείας, εξαιτίας των πολλών απουσιών από το σχολείο, με κοπάνες κατά τις οποίες έκαναν μικροκλοπές με την παρέα της, μεταφέρθηκε σε ένα αναμορφωτήριο, ένα ίδρυμα της Καθολικής Εκκλησίας για κορίτσια με προβληματική συμπεριφορά.

Επρόκειτο για ένα από τα διαβόητα «Πλυντήρια της Μαγδαληνής», που έκλεισαν το 1996 και η ιρλανδική κυβέρνηση αναγνώρισε μετέπειτα ότι τα κορίτσια που διέμεναν εκεί, υπήρξαν θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς. Η Σινέντ έμεινε στο ίδρυμα για 18 μήνες, και έτσι τέθηκαν οι βάσεις για μια προβληματική σχέση που ανέπτυξε στην πορεία με τον ιρλανδικό καθολικισμό.

Σε συναυλία στον Καναδά το 2020. Η Σινέντ Ο’ Κόνορ έχει πλέον προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχει αλλάξει δύο φορές το όνομά της, πρώτα σε Magda Davitt και έπειτα σε Shuhada Sadaqat (Andrew Chin/Getty Images)

Πριν από περίπου 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Saturday Night Live», όπου εμφανίστηκε σε ζωντανή σύνδεση, η Σινέντ Ο’ Κόνορ έσκισε τη φωτογραφία τού τότε Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, προτρέποντας τον κόσμο να δει «ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός του». Η αποκαθήλωσή της υπήρξε άμεση και ανηλεής. Δύο χρόνια πριν, είχε κυκλοφορήσει την παγκοσμίου φήμης επιτυχία «Nothing Compares to you», με αποτέλεσμα να βρεθεί στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας.

Θα περνούσε σχεδόν μία δεκαετία από εκείνη τη νύχτα που έσκισε σε δημόσια θέα τη φωτογραφία του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μέχρι να βγουν στη φόρα όλα «τα άπλυτα» που χρόνια έκρυβε στους κόλπους του το Βατικανό. Εδώ και λίγα χρόνια, η 55χρονη πλέον τραγουδίστρια έχει προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και έχει αλλάξει δύο φορές το όνομά της, πρώτα σε Magda Davitt και έπειτα σε Shuhada Sadaqat.

Το ξυρισμένο κεφάλι και οι αυτοκτονικές τάσεις

Η Ο’ Κόνορ ισχυρίστηκε ότι είχε πάντα προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως, όπως διπολική διαταραχή  –δήλωση την οποία έκανε στην Οπρα Γουϊνφρι, για να την αναιρέσει στη συνέχεια, και πάλι στην ίδια εκπομπή– αλλά και αυτοκτονικές τάσεις. Πάντα οι δηλώσεις της προκαλούσαν σάλο, όπως η εξήγηση που έδωσε όταν ξύρισε το κεφάλι της, σε μία εποχή που ήταν ταμπού το ξυρισμένο κεφάλι στις γυναίκες.

«Η αδελφή μου είχε τα πιο όμορφα, λαμπερά, κόκκινα μαλλιά. Θα τα ζήλευε ο οποιοσδήποτε. Ωστόσο, η μητέρα μου τα έβρισκε άσχημα, φρικτά και απωθητικά. Και άρχισε, όταν είχα μακριά μαλλιά, να μας συστήνει στον κόσμο ως την όμορφη και την άσχημη κόρη της. Γι’ αυτό έκοψα τα μαλλιά μου. Δεν ήθελα να είμαι όμορφη», απάντησε σε συνέντευξή της, όταν τη ρώτησαν γιατί ξύρισε το κεφάλι της, για να προσθέσει: «Αλλος ένας λόγος για τον οποίο ήταν επικίνδυνο να είμαι όμορφη, είναι επειδή με παρενοχλούσαν σεξουαλικά, όπου και να πήγαινα. Δεν ήθελα να συμβαίνει αυτό, δεν ήθελα να ντύνομαι σαν κορίτσι, δεν ήθελα να είμαι όμορφη. Ακόμα και κάποια κορίτσια σε χτυπούν, αν είσαι όμορφη». Το συγκεκριμένο κούρεμα το υιοθέτησε για όλα τα επόμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Το 2017, πάλι είχε προκαλέσει σάλο όταν εξομολογήθηκε ότι πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό, σε βίντεο που ανήρτησε στην προσωπική σελίδα της στο Facebook. Παραδέχθηκε ότι είχε δώσει μάχες με την ψυχική ασθένεια, ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια αποκάλυψε ότι η μητέρα της, εκτός από σωματικά, την κακοποιούσε και σεξουαλικά. Εξαιτίας αυτού, είχε παραδεχθεί ότι είχε επιχειρήσει να βάλει τέλος στη ζωή της.

Η αυτοκτονία του γιου της

Η ιρλανδή τραγουδίστρια έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ίδια επιβεβαίωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον θάνατο ενός από τα παιδιά της, του 17χρονου γιου της, Σέιν, ο οποίος το είχε σκάσει από το Νοσοκομείο Tallaght του Δουβλίνου, όπου νοσηλευόταν, καθώς είχε αυτοκτονικές τάσεις.

Εξαιτίας του χαμού του γιου της, η διάσημη τραγουδίστρια ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα της, καθώς δεν έβρισκε «κανένα νόημα πια σε τίποτα», έτσι ώστε να της δώσει την ώθηση να εμφανιστεί ξανά στη σκηνή και να ερμηνεύσει τις επιτυχίες της.

Η απώλεια του γιου της θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας της, η οποία χρειάζεται πολύ χρόνο για να επανέλθει. «Ο,τι αγγίζω, το καταστρέφω. Εμενα μόνο για εκείνον και τώρα εκείνος έφυγε», έγραφε πριν από λίγους μήνες στο Twitter, «τα παιδιά μου δεν θέλουν να με ξέρουν πλέον. Κατέστρεψα την οικογένειά μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...