649
Εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Ανησυχία για νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα που εκδήλωσε Γκιλέν-Μπαρέ μετά τον εμβολιασμό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/02/2021, 13:55
Εμβολιαστικό κέντρο στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Ανησυχία για νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα που εκδήλωσε Γκιλέν-Μπαρέ μετά τον εμβολιασμό

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 11 Φεβρουαρίου 2021, 13:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/02/2021, 13:55

Στο Nοσοκομείο της Κέρκυρας εισήχθη για νοσηλεία μια 40χρονη νοσηλεύτρια η οποία, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό που έλαβε, παρουσίασε κόπωση και παρέλυσαν τα πόδια της.

Το πιθανότερο είναι ότι τα δύο συμβάντα δεν σχετίζονται, όμως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έσπευσε να δηλώσει πως η νοσηλεύτρια παρουσίασε σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ. Πρόκειται για μία νευρολογική πάθηση που στο παρελθόν έχει καταγραφεί να εκδηλώνεται έπειτα από διαφόρων τύπων εμβόλια, όμως παρά την ενοχοποίηση, δεν αποδείχθηκε ποτέ αιτιολογική σχέση.

Καθώς το περιστατικό έπρεπε να διερευνηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, αμέσως σήμανε συναγερμός στο νοσοκομείο, ενημερώθηκαν το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η 40χρονη υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες «είναι καθαρή».

Αυτό που αναζήτησαν σε πρώτη φάση οι ειδικοί είναι εάν υπάρχει αιτιολογική σχέση του εμβολίου με την εκδήλωση του νευρολογικού συνδρόμου ή εάν πρόκειται για ένα γεγονός που συνδέεται χρονικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η γυναίκα, που είναι μητέρα δύο παιδιών, έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό και αμέσως μετά παρέλυσαν τα πόδια της. Είναι απλώς μια χρονική σύνδεση όμως και όχι αιτιολογική.

Οι γιατροί που εξέτασαν τη γυναίκα δήλωσαν πως δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν εάν το σύνδρομο που παρουσίασε συνδέεται με το εμβόλιο.

Η νοσηλεύτρια εργάζεται στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κέρκυρας. Οταν έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου αισθάνθηκε ένα ελαφρύ πονοκέφαλο, αδυναμία και είχε χαμηλό πυρετό. Η δεύτερη δόση, όμως, της δημιούργησε άλλα συμπτώματα.

Μιλώντας στον Real FM, o αν. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «το περιστατικό αυτό αξιολογείται, γιατί δεν μπορούμε αμέσως να συσχετίσουμε την παρενέργεια αυτή με το εμβόλιο. Πιθανόν να είναι και μια παρενέργεια του εμβολίου. Βέβαια είναι ένα ενδεχόμενο στο οποίο δίνεται μικρή η πιθανότητα, δεδομένων των εκατομμυρίων εμβολιασμών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε όλον τον κόσμο. Από εκεί και πέρα έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες και έχει γίνει αναφορά στο σύστημα της φαρμακοεπαγρύπνυσης. Αξιολογείται το περιστατικό και μόλις ολοκληρωθεί η κλινική αξιολόγηση θα έχουμε σαφή εικόνα».

Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Καθώς αυτή τη στιγμή διερευνάται εάν η 40χρονη εκδήλωσε το νευρολογικό σύνδρομο λόγω του εμβολίου για τον κορονοϊό ή ήταν χρονική σύμπτωση η εμφάνισή του με τον εμβολιασμό της και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος φέρεται να δήλωσε ότι «πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου», διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

Η έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με ερευνώμενο αδίκημα τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η έρευνα εδράζεται στο γεγονός ότι ενδεχομένως πριν αποφανθούν οι γιατροί, φέρεται να δήλωσε βέβαιος ότι η παράλυση της γυναίκας αποτελεί παρενέργεια του εμβολίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαννάκος είπε πως «η 40χρονη… ήταν απολύτως καλά στην υγεία της, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου, έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε ότι αυτή η συνάδελφος δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Εχω πλήρη συναίσθηση των λεγομένων μου. Το λένε και οι γιατροί εκεί, ότι είναι παρενέργεια του εμβολίου. Είναι μία στους 400.000, δεν λέει τίποτα απολύτως αυτό για τον εμβολιασμό, δεν λέμε τίποτα κακό για το εμβόλιο, αντιθέτως, αλλά η συνάδελφος είναι σε αναπηρικό καροτσάκι και δεν μπορεί να σηκωθεί κι έχει τρομοκρατηθεί».

Τι είναι το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ (Guillain-Barré)

Το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα, συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα ακριβή αίτια του συνδρόμου Γκιλέν-Μπαρέ δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πριν από την εμφάνιση του συνδρόμου προηγείται μια λοίμωξη, όπως για παράδειγμα του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το σύνδρομο Γκιλέν-Μπαρέ εκδηλώνεται σε 1 με 2 άτομα ανά 100.000 και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...