Aριθμός-ρεκόρ νορβηγών μεγιστάνων εγκαταλείπει τη Νορβηγία για χώρες με χαμηλότερη φορολογία, μετά τη μικρή αύξηση του φόρου περιουσίας στο 1,1% από την νορβηγική κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Περισσότεροι από 30 νορβηγοί πολυεκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν τη Νορβηγία το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Dagens Naeringsliv.
Πρόκειται για περισσότερους από τον συνολικό αριθμό των υπερπλουσίων που εγκατέλειψαν τη χώρα τα προηγούμενα 13 χρόνια. Ακόμη περισσότεροι αναμένεται να φύγουν μέσα σε αυτή τη χρονιά λόγω της αύξησης του φόρου περιουσίας που τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο, κάτι που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη νορβηγική κυβέρνηση δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε χαμένα φορολογικά έσοδα.
Πολλοί από τους νορβηγούς μεγιστάνες έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, σημείωσε ο Guardian, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι.
Μεταξύ αυτών είναι ο δισεκατομμυριούχος πρώην ψαράς και νυν μεγιστάνας της βιομηχανίας της αλιείας, Σελ Ινγκε Ροκέ, ο οποίος μετακόμισε στο ιταλόφωνο καντόνι του Λουγκάνο, κοντά στην αγαπημένη του λίμνη Κόμο και το Μιλάνο.
Ο 64χρονος Ροκέ είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Νορβηγός, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 1,7 δισ. ευρώ.
Σε ανοιχτή του επιστολή, σημείωσε: «Επέλεξα το Λουγκάνο ως τη νέα μου κατοικία -δεν είναι ούτε η φθηνότερη ούτε έχει τους χαμηλότερους φόρους- αλλά είναι ένα εξαιρετικό μέρος στο κέντρο της Ευρώπης και βρίσκονται κοντά στις επιχειρήσεις μου».
Η μετεγκατάστασή του θα κοστίσει στη Νορβηγία περίπου 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο από χαμένα φορολογικά έσοδα. Το 2022, ο Ροκέ είχε πληρώσει τους υψηλότερους φόρους από όλους τους φορολογούμενους Νορβηγούς.
Η εφημερίδα Dagens Næringsliv υπολόγισε ότι ο μεγιστάνας έχει πληρώσει συνολικά περίπου 131 εκατ. ευρώ σε φόρους από το 2008.
Η μετακίνησή του στην Ελβετία ακολουθεί μια σχετικά μικρή αύξηση της φορολογίας που στοχεύει στους πολύ πλούσιους της χώρας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν φόρους για την περιουσία τους σε τοπικό και κρατικό επίπεδο.
Αυτοί περιλαμβάνουν δημοτικό φόρο 0,7% για περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ για ιδιώτες ή τις 298.000 ευρώ για ζευγάρια.
Υπάρχει επίσης ένας κρατικός φόρος πλούτου, ύψους 0,3% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 150.000 ευρώ.
Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση αύξησε τον κρατικό συντελεστή σε 0,4% για περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,8 εκατ. ευρώ για ιδιώτες και 3,6 εκατ. ευρώ για ζευγάρια, ανεβάζοντας τον μέγιστο συντελεστή φόρου περιουσίας σε 1,1%.
Ο Ολες Γιεμς-Ονσταντ, ομότιμος καθηγητής στη Νορβηγική Σχολή Επιχειρήσεων, εκτιμά ότι όσοι εγκατέλειψαν τη χώρα, είχαν συνολική περιουσία τουλάχιστον 52,5 δις. ευρώ.
«Ορισμένοι πολιτικοί κατηγορούν τους πλούσιους που μετακομίζουν, αλλά νομίζω ότι σε πολλούς ανθρώπους πολύ απλά δεν αρέσει που οι καλύτεροι επενδυτές μας φεύγουν» στο εξωτερικό, είπε.
Ο Τορντ Γιούλαντ Κόλσταντ, επενδυτής σε ακίνητα και ιχθυοκαλλιέργειες σολομού, με περιουσία περίπου 131 εκατ. ευρώ, μετακόμισε από τη βόρεια Νορβηγία στη Λουκέρνη της Ελβετίας.
«Δεν ήταν αυτό που ήθελα, αλλά η αύξηση της φορολογίας της σημερινής κυβέρνησης σημαίνει ότι δεν έχω άλλη επιλογή», δήλωσε.
Ο Κόλσταντ είπε στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten ότι όταν μετακόμισε στην Ελβετία δεν είχε φίλους εκεί, αλλά αυτό άλλαξε. «Τώρα όμως υπάρχουν αρκετοί Νορβηγοί και συναντιόμαστε κάθε τόσο για καφέ», είπε.
Ο Ερλεντ Γκρίμσταντ, υφυπουργός Οικονομικών, δήλωσε στον Guardian πως ελπίζει ότι οι πλούσιοι Νορβηγοί θα επιστρέψουν «κάποια στιγμή».
«Εάν έχετε γίνει πλούσιοι στη Νορβηγία, ελπίζουμε ότι θα μείνετε και θα συνεχίσετε να συμμετέχετε στη νορβηγική κοινωνία. Ενθαρρύνουμε τους Νορβηγούς να πετύχουν και να γίνουν πλούσιοι. Και πιστεύουμε ότι το νορβηγικό μοντέλο με το ισχυρό δημόσιο σύστημα πρόνοιας και τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης είναι σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν δυνατή αυτή την επιτυχία. Το μοντέλο στη Νορβηγία είναι ότι ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με την ικανότητά του και επομένως όσοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να πληρώνουν φόρους, πρέπει να πληρώνουν λίγο περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News