210
Νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα | REUTERS/Ints Kalnins

Νορβηγία: Η κυβέρνηση τερμάτισε απεργία που απειλούσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 09:44
Νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα
|REUTERS/Ints Kalnins

Νορβηγία: Η κυβέρνηση τερμάτισε απεργία που απειλούσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 09:44

Η νορβηγική κυβέρνηση παρέπεμψε τη διένεξη ανάμεσα σε εργαζόμενους του τομέα του αερίου και του πετρελαίου και του εργοδότη τους σε ανεξάρτητο θεσμό μεσολάβησης, επιβάλλοντας έτσι δυνάμει της νομοθεσίας στη χώρα τον τερματισμό της κινητοποίησης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει αφού η απεργία οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας την Τρίτη τριών μικρών κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και καθώς το ισχυρό νορβηγικό συνδικάτο Lederne ανακοίνωσε πως επρόκειτο να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς.

«Η αναγγελθείσα επιδείνωση της κινητοποίησης ήταν πολύ ανησυχητική στη σημερινή κατάσταση, με την κρίση της ενέργειας και με τη γεωπολιτική κατάσταση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος στην Ευρώπη», εξήγησε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Εργασίας, Μάρτε Μιες Πέρσεν.

Η νορβηγική νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλει στη διεύθυνση και στα συνδικάτα κάθε επιχείρησης να συμμορφώνονται προς την απόφαση ανεξάρτητου μεσολαβητή.

Χθες, εργοδότες του τομέα προειδοποιούσαν πως η συνέχιση της απεργίας το Σάββατο θα μείωνε μαζικά την παραγωγή: θα χανόταν κατ’ αυτούς το 56% της ποσότητας αερίου που εξάγει η Νορβηγία και η απολεσθείσα ποσότητα πετρελαίου θα ανερχόταν σε 341.000 βαρέλια αργού την ημέρα.

Μετά τη μείωση των παραδόσεων ρωσικού αερίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία έχει μετατραπεί στον βασικό εναλλακτικό προμηθευτή της Ευρώπης ως προς την τροφοδοσία της με αέριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News