843
Ο Γιαν Κρίστιαν Βέστρε και η Τόνια Μπρένα, επιζώντες από τη σφαγή στο νησί Ουτόγια | CreativeProtagon

Νορβηγία: Γλίτωσαν από τη σφαγή της Ουτόγια και 10 χρόνια αργότερα έγιναν υπουργοί

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 17:58
Ο Γιαν Κρίστιαν Βέστρε και η Τόνια Μπρένα, επιζώντες από τη σφαγή στο νησί Ουτόγια
|CreativeProtagon

Νορβηγία: Γλίτωσαν από τη σφαγή της Ουτόγια και 10 χρόνια αργότερα έγιναν υπουργοί

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 17:58

Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου του 2011, ο Αντερς Μπρέιβικ πέρασε στην Ιστορία με τον πιο εφιαλτικό τρόπο, δολοφονώντας 69 μέλη της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της χώρας, στο νησί Ουτόγια.

Επί ώρες, ο ακροδεξιός Νορβηγός, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, αλώνιζε στο νησί πυροβολώντας ανενόχλητος τα θύματά του. Εκτός από τους 69 νεκρούς, τραυμάτισε 100 άτομα, πριν παραδοθεί στις αρχές, που άργησαν πολύ να κινητοποιηθούν.

Ο μακελάρης είχε ξεκινήσει τη λεπτομερώς προσχεδιασμένη διαδρομή του αίματος, δύο ώρες νωρίτερα από το Οσλο, πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό έξω από κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της κυβέρνησης. Εκεί σκότωσε οκτώ άτομα και τραυμάτισε 200, αλλά ήταν μόνο η αρχή. Στη συνέχεια, μετέβη στην Ουτόγια, ένα νησί σε μια λίμνη 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Νορβηγίας, πάνοπλος και έτοιμος να σκορπίσει τον θάνατο.

Αρχισε να πυροβολεί και να δολοφονεί αδιακρίτως δεκάδες ανθρώπους. Κάποιοι, ακολουθώντας έντρομοι τις οδηγίες που ο ίδιος τους έδωσε ως «αστυνομικός», εκτελέστηκαν πισώπλατα, όντας ξαπλωμένοι με το κεφάλι στο έδαφος ή τρέχοντας για να ξεφύγουν. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι, ενώ ένας πνίγηκε καθώς προσπάθησε να δραπετεύσει κολυμπώντας. Ενα άλλο θύμα σκοτώθηκε όταν πήδηξε στον γκρεμό για να γλιτώσει τις σφαίρες.

Πολλοί επιζώντες κρύφτηκαν επί ώρες όπου μπορούσαν, τρέμοντας από τον φόβο τους όταν άκουγαν τον ήχο των πυροβολισμών να δυναμώνει, σημάδι ότι ο μακελάρης πλησίαζε προς το μέρος τους.

Ανάμεσα στους 564 ανθρώπους που βρίσκονταν στο νησί εκείνη την ημέρα, ήταν η 23χρονη τότε Τόνιε Μπρένα, υπεύθυνη οργάνωσης της κατασκήνωσης και ο 25χρονος Γιαν Κρίστιαν Βέστρε. Δέκα χρόνια αργότερα, και οι δύο ορκίστηκαν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση των Εργατικών, την οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός της Νορβηγίας και επικεφαλής των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η Τόνια Μπρένα μόλις τον Μάιο αποφάσισε να διηγηθεί όλες τις λεπτομέρειες της ιστορίας της, όπως τις έζησε εκείνη την ημέρα στην Ουτόγια και να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «22 Ιουλίου». Οταν άκουσε τους πρώτους πυροβολισμούς, άρχισε να τρέχει και είδε πεσμένη μία τραυματισμένη από σφαίρα έφηβη, με το αίμα να αναβλύζει από το στόμα της και μία τρύπα που είχε προκαλέσει η διατρητική σφαίρα στον ώμο της. Η Μπρένα τη σήκωσε και την κουβάλησε σε ένα σημείο στο νησί που ήλπιζε ότι ήταν πιο προστατευμένο, πάνω σε έναν βράχο, στο ύψος της επιφάνειας της λίμνης. Εκεί, προσπάθησε να σταματήσει το αίμα με το δάχτυλό της, που το έβαλε μέσα στην τρύπα και δεν το έβγαλε επί ώρες, μέχρι που τις βρήκαν οι διασώστες που τις προσέγγισαν με βάρκα. Δεν κούνησε το δάχτυλό της ούτε όταν έπεσε στα πόδια της ένας νέος νεκρός με μία τρύπα εκεί που ήταν το μάτι του…

Την Πέμπτη, 10 χρόνια και τρεις μήνες μετά τον εφιάλτη της Ουτόγια, η Μπρένα ανέλαβε το υπουργείο Κοινωνικής Μόρφωσης.

Ο δεύτερος επιζών, που μπήκε στην κυβέρνηση, ο Γιαν Κρίστιαν Βέστρε, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της γνωστής οικογενειακής επιχείρησης επίπλων Vestre, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στις 22 Ιουλίου του 2011, γλίτωσε από τη σφαγή τρέχοντας ξυπόλητος σε κοφτερά βράχια δίπλα στη λίμνη για πάνω από μία ώρα, προσπαθώντας να αποφύγει τον Μπρέιβικ, που δολοφονούσε νέους εν ψυχρώ σε ολόκληρο το νησί.  Μέσα στον πανικό του, δεν αισθανόταν κανέναν πόνο ούτε έβλεπε το αίμα που έτρεχε από τις πληγές στα πόδια του.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε πρόεδρος της επιτροπής για την ανοικοδόμηση της Ουτόγια, από το 2013 έως το 2017. «Η Ουτόγια θα είναι πάντα μέρος της ζωής μου. Είναι ακόμα δύσκολο να περιγράψω τον τρομερό φόβο που βιώσαμε, όλα όσα χάσαμε και την αδικία της τύχης για το ποιος γλίτωσε και ποιος όχι. Είμαι βαθιά ευγνώμων ότι μαζί με άλλους μπόρεσα να συνεισφέρω στην ανοικοδόμηση της Ουτόγια. Εχει γίνει το κέντρο της προσπάθειας να καταπολεμήσουμε τον λόγο μίσους, την ξενοφοβία, τον εξτρεμισμό και τη βία. Χιλιάδες σχολεία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ουτόγια για να μάθουν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό είναι πολύ ωραίο», είχε δηλώσει παλιότερα ο νέος υπουργός.

Παρουσιάζοντας το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο τα περισσότερα μέλη είναι γυναίκες, ο πρωθυπουργός τόνισε την παρουσία των δύο επιζώντων της σφαγής: «Για εμάς, οι λέξεις και η έκφραση μιας νέας πολιτικής γενιάς αποτελούν έμπνευση. Τη στιγμή που αυτοί οι δύο ταλαντούχοι πολιτικοί κουβαλούν αυτό το παρελθόν, μας δείχνει ότι έχουμε καταφέρει πολλά και είμαι πολύ περήφανος για αυτό», δήλωσε ο Στέρε.

Ο νέος πρωθυπουργός περιχαρής (στη μέση) με ορισμένα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, στο παλάτι, την Πέμπτη – Ole Berg-Rusten/NTB via REUTERS

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναλαμβάνει καθήκοντα λίγες ώρες έπειτα από μια νέα τραγωδία στη χώρα, την επίθεση του 37χρονου δανού ισλαμιστή ισλαμιστή στο Κόνγκσμπεργκ, που σκότωσε πέντε άτομα με το τόξο και τα βέλη του.

Το Εργατικό Κόμμα, που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου, σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας με το Κόμμα του Κέντρου.

Από τα 19 υπουργεία της νέας κυβέρνησης, τα 10 ανέλαβαν γυναίκες, ανάμεσά τους τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το 53% των υπουργικών θέσεων δίνεται σε γυναίκες στη Νορβηγία. Αυτό συνέβη, για μικρό χρονικό διάστημα, δύο φορές στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γενς Στόλτενμπεργκ, από το 2005 έως το 2013.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...