922
Εικόνα από την κατασκευή του αγωγού σε γερμανικό έδαφος | EPA/CLEMENS BILAN

Nord Stream 2: Αντιδράσεις Ουκρανίας για τη συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 10:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/07/2021, 16:49
Εικόνα από την κατασκευή του αγωγού σε γερμανικό έδαφος
|EPA/CLEMENS BILAN

Nord Stream 2: Αντιδράσεις Ουκρανίας για τη συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2021, 10:29
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/07/2021, 16:49

Η Ουκρανία ξεκίνησε επίσημες διαβουλεύσεις με την ΕΕ και τη Γερμανία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά τον συμβιβασμό Ουάσινγκτον-Βερολίνου για το επίμαχο έργο.

Ο ουκρανός υπουργός δήλωσε ότι επίσημη ειδοποίηση έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αφού ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η Ρωσία, εφόσον χρησιμοποιήσει τον αγωγό για να πλήξει την Ουκρανία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Αν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή διαπράξει άλλες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ουκρανίας, η Γερμανία θα λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα ασκήσει πιέσεις για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβανομένων των κυρώσεων, προκειμένου να περιορίσει τις ικανότητες ρωσικών εξαγωγών στον ενεργειακό τομέα προς την Ευρώπη», τόνισαν οι δύο χώρες.

Οπως γράφουν οι Times, ο Τζο Μπάιντεν, που δεν ήθελε τον αγωγό, αποφάσισε ότι το έργο είχε πλέον προχωρήσει πολύ -η κατασκευή του κοντεύει να ολοκληρωθεί- για να μπορέσει να το ακυρώσει.

ΗΠΑ και Γερμανία ζήτησαν επίσης να εξακολουθήσει «να διέρχεται φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας μετά το 2024», καταληκτική ημερομηνία βάσει της τρέχουσας συμφωνίας του Κιέβου με τη Ρωσία. «Η Γερμανία δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ασκήσει πίεση ώστε να διευκολύνει μια παράταση που θα μπορούσε να φτάνει έως και τα 10 επιπλέον χρόνια» της συμφωνίας αυτής για τη διέλευση αερίου από την Ουκρανία.

Παράλληλα το Βερολίνο ως την 1η Σεπτεμβρίου «θα διορίσει ειδικό απεσταλμένο για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις αυτές», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ανγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν, «εξέτασαν το ενδεχόμενο» μιας τέτοιας παράτασης «πέρα από το 2024», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Επιπλέον η Γερμανία δεσμεύθηκε «να δημιουργήσει ένα πράσινο ταμείο» προκειμένου να στηρίξει «την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας», στο οποίο το Βερολίνο θα καταβάλει αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για «να στηρίξει και να προωθήσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων» που θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

EPA/CLEMENS BILANΟ γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε την «ανακούφισή του» για την «εποικοδομητική αυτή λύση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, Μέρκελ και Πούτιν δήλωσαν «ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η κατασκευή» του Nord Stream 2 «πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της».

Η γερμανοαμερικανική συμφωνία φαίνεται να αίρει τα τελευταία εμπόδια για την ολοκλήρωση του αγωγού.

Συνάντηση Μπάιντεν-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στις 30 Αυγούστου, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια συνάντηση την οποία επιθυμούσε διακαώς το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι σχεδιάζει να έχει μια «ειλικρινή και ανοικτή» συζήτηση με τον Μπάιντεν για τον Nord Stream 2.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την Ουκρανία, η οποία έχει προσπαθήσει να πείσει τους δυτικούς εταίρους της να επιταχύνουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη, ενώ ενίσχυσε την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ»., κατήγγειλε ο Κουλέμπα.

«Δυστυχώς οι μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν στόχο να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργείται δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς ώστε να περιορίσουν αποτελεσματικά τις απειλές που εγείρει ο Nord Stream 2», πρόσθεσε σε κοινή του ανακοίνωση με τον πολωνό ομόλογό του Ζμπίγκνιου Ράου.

Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της και ότι θα χάσει τα έσοδα που αποκομίζει για τη διέλευση φυσικού αερίου από το έδαφός της μόλις ολοκληρωθεί και αρχίσει να λειτουργεί ο Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέρεκ Τσόλετ, στο Κίεβο για να συζητήσει τις ανησυχίες της Ουκρανίας για τον αγωγό.

Τι απαντά η Ρωσία

Το Κρεμλίνο μελέτησε «προσεκτικά» το κείμενο της αμερικανογερμανικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν σημεία τα οποία χαιρετίζει, αλλά και σημεία με τα οποία διαφωνεί, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ανγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το περιεχόμενο της συμφωνίας, λέγοντας ότι «στο κείμενο υπάρχουν κάποια σημεία με τα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και κάποια σημεία τα οποία είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε».

«Η Ρωσία ήταν πάντα και παραμένει υπεύθυνος εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα» δήλωσε ο Πεσκόφ, με αφορμή κάποιες θέσεις της συμφωνίας με τις οποίες η Μόσχα διαφωνεί.

Συγκεκριμένα, επισήμανε την διαφωνία του Κρεμλίνου με την αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας, στην οποία «γίνεται λόγος για την διαρκή χρήση εκ μέρους της Ρωσίας του ενεργειακού ζητήματος ως όπλου και ως εργαλείου άσκησης πολιτικών πιέσεων», λέγοντας ότι ο Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε τους ενεργειακούς της πόρους ως εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων.

Το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί και με την διατύπωση της συμφωνίας που λέει ότι η Ρωσία προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες και εκδηλώνει επιθετικότητα στην Ουκρανία, αλλά και εκτός των ορίων της Ουκρανίας. «Ούτε στην Ουκρανία , ούτε εκτός των ορίων της δεν υπήρξε καμία επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας , ούτε προέβη η προβαίνει σε επιβλαβείς ενέργειες».

Αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης της συμφωνίας που υπάρχει με την Ουκρανία για την διέλευση του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, ο Πεσκόφ είπε ότι η παράταση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το 2024, θα μπορεί να ορισθεί αποκλειστικά από το πόσο αποδοτική θα είναι από οικονομικής απόψεως. «Αυτό είναι ζήτημα αποκλειστικά οικονομικής σκοπιμότητας και απόδοσης» είπε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...