553
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, βρήκε «σύμμαχο στο μπλόκο» τον πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι | REUTERS/Johanna Geron

«Νo pasaran» από Ορμπαν και Μοραβιέτσκι στις Βρυξέλλες και «μπλόκο» στα Συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 11:33
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, βρήκε «σύμμαχο στο μπλόκο» τον πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέτσκι
|REUTERS/Johanna Geron

«Νo pasaran» από Ορμπαν και Μοραβιέτσκι στις Βρυξέλλες και «μπλόκο» στα Συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2023, 11:33

Αμετακίνητες στις θέσεις τους παραμένουν οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μεταναστευτικό, αρνούμενες να δεχθούν ως έχει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των κανόνων για το Ασυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων υπάρχουν δύο παράγραφοι που αφορούν το Μεταναστευτικό.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στη Μεσόγειο και ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση παραμένει προσηλωμένη στην κατάρριψη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης, και στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι μεταναστευτικές ροές και να αποφεύγεται η επιβίβαση των ανθρώπων σε τέτοια επικίνδυνα ταξίδια.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και (αυτονόητα) απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης.

Η Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη σταθερή πρόοδο στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, με έμφαση στις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και στους μηχανισμούς χρηματοδότησής τους.

Μετά την πρόσφατη επιστολή της Επιτροπής, και με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να ενταθούν οι εργασίες σε όλους τους τομείς δράσης, κατά μήκος όλων των μεταναστευτικών οδών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Προεδρία καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν την εφαρμογή των συμπερασμάτων του και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις. Καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει να εργάζεται για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει τις εργασίες αυτές.

Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Ασυλο, που επιτεύχθηκε στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις αρχές Ιουνίου.

Εν δυνάμει της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποδέχονται αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσα κράτη-μέλη δεν  επιθυμούν να υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικές αποζημιώσεις. Θα πρέπει δηλαδή να συνδράμουν με… μετρητά εκείνα που θα τους υποδέχονται και τους  φιλοξενούν –γύρω στα 20.000 ευρώ κατ’ άτομο–, καθώς επίσης σε μέσα: εξοπλισμό και προσωπικό.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου (Dpa), η  Πολωνία, η οποία όπως και η Ουγγαρία, δεν υποστήριξε την πρόταση πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά μειοψήφησε, απαιτεί τώρα η υποδοχή αιτούντων άσυλο να γίνεται σε εθελοντική βάση.

Aργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμβουλος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν τουίταρε ότι «το πολωνοουγγρικό δίδυμο μάχεται και αντιστέκεται μαζί».

Aπό την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προσφέρει στα μέλη της περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Ντούντα μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...