Νίκος Βούτσης: «Δεν είναι θετικό μέτρο η τροπολογία για τις απεργίες»
Την παραδοχή ότι η τροπολογία που αναμένεται και προβλέπει 50% +1 για την κήρυξη απεργιών από πρωτοβάθμια συνδικάτα δεν είναι θετικό μέτρο έκανε ο Νίκος Βούτσης, τοποθετούμενος για τον προϋπολογισμό του 2018.
Παράλληλα, συνέστησε… προσοχή στην αντιπολίτευση όταν θέτει θέματα για τις off-shore που αυτή την περίοδο απασχολούν τα ευρωπαϊκά όργανα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκατέλειψε για λίγο τον θεσμικό ρόλο του και τοποθετήθηκε από το έδρανο ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με σαφέστατο μάλιστα ιδεολογικό – πολιτικό πρόσημο.
«Εγώ λέω όχι, δεν είναι θετικό μέτρο» σημείωσε αναφορικά με την τροπολογία για τις απεργίες που κατατέθηκε, αποσύρθηκε και αναμένεται να επανέλθει ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Με την τοποθέτησή του τήρησε σαφείς αποστάσεις από αντιλήψεις «ιδιοκτησίας» της πολιτικής που εκφράζει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Παράλληλα, άσκησε δριμύτατη κριτική στην αντιπολίτευση με αποδέκτες τόσο την ΝΔ όσο και στελέχη της ΔΗΣΥ μίλησε για «βαθιά συντηρητικό αντι – ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό μέτωπο» το οποίο κτίζεται αλλά, όπως σημείωσε, στηρίζεται σε «σαθρά υλικά».
Καταλόγισε στην αντιπολίτευση «πολιτική υστερία» που εκφράζει, όπως τόνισε, «τη βαθιά ανησυχία των συμφερόντων» γιατί «φεύγουν από το απυρόβλητο» ενώ «είχαν συνηθίσει να φοροδιαφεύγουν και να στέλνουν σε μαύρους παραδείσους τα χρήματά τους».
Μάλιστα, προειδοποίησε την αντιπολίτευση να… προσέχει στις τοποθετήσεις της για τις εξωχώριες εταιρίες αφού μετά τα Paradise Papers το θέμα απασχολεί όλα τα ευρωπαϊκά όργανα.
Αντιδράσεις από Σταϊκούρα και Λοβέρδο
Αμέσως μετά την τοποθέτηση Βούτση, ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ του καταλόγισε αποφυγή αυτοκριτικής υπαινισσόμενος ότι ο Πρόεδρος της Βουλής επιδόθηκε σε κατηγορίες για να μην μιλήσει για την «τακμπακιέρα» ενώ για «απαράδεκτη» τοποθέτηση τον κατηγόρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καλώντας τον να ανασκευάσει.
Στην αποδόμηση του «αφηγήματος» των μεταρρυθμιστικών τομών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προτίμησε να εστιάσει την αντεπίθεσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ, τονίζοντας ότι: «Δεν άκουσα στην τοποθέτηση του ΠτΒ κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για την ανεύθυνη αντιπολίτευση που είχαν επιδείξει ούτε για τις αυταπάτες που τόσο έχουν στοιχίσει στον ελληνικό λαό».
«Έπρεπε να αποφύγει ο Πρόεδρος στο εισαγωγικό του επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση έχει ύποπτα κίνητρα και είναι ύποπτη. Είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές. Έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά όχι να καθορίζει όπως τον συμφέρει το κίνητρο εκάστου κόμματος. Εκτός αν θέλει να γράφει και τους λόγους μας και να ζητάει να τους διαβάσουμε. Να ανασκευάσει αμέσως», υπογράμμισε φανερά ενοχλημένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο Νίκος Βούτσης από την πλευρά του αρκέστηκε να αποκρούσει τις κατηγορίες του κ. Λοβέρδου περί χαρακτηρισμού της αντιπολίτευσης ως «ύποπτης», αλλά επέμεινε στην καταγγελία του περί κυοφορούμενου «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» στο οποίο όπως υποστήριξε «συμμετέχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις».
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης υπαινίχθηκε ότι υπάρχουν συμφέροντα που λειτουργούν ως «επισπεύδοντες των διαδικασιών» με στόχο τις πρόωρες εκλογές, σχολιάζοντας με νόημα πως δεν πιστεύει ότι ο «επισπεύδων» είναι η ΝΔ αλλά άλλοι… για να καταλήξει ότι ο λαός θα πάρει την απόφασή του το 2019, βάζοντας έτσι φρένο στα σενάρια για πρόωρες κάλπες και εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι και τότε νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News