295
H Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία παρουσιάζουν το νομοσχέδιο στην τελετή υπογραφής του, έξω από το Καπιτώλιο | REUTERS/Erin Scott

Νίκη για τον Τζο Μπάιντεν: Εγκρίθηκε το πακέτο των $1,9 τρισ. για τόνωση της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 22:01
H Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία παρουσιάζουν το νομοσχέδιο στην τελετή υπογραφής του, έξω από το Καπιτώλιο
|REUTERS/Erin Scott

Νίκη για τον Τζο Μπάιντεν: Εγκρίθηκε το πακέτο των $1,9 τρισ. για τόνωση της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2021, 22:01

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Ηταν ένας από τους μεγάλους στόχους του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τους πρώτους μήνες της θητείας του, ο όποιος επιτεύχθηκε 50 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του χάρη σε ένα νομοθετικό σπριντ που πάντως δεν είχε διακομματική συναίνεση.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 220 ψήφους υπέρ και 211 κατά. Ούτε ένας Ρεπουμπλικανός δεν έδωσε θετική ψήφο, ενώ καταψήφισε ένας βουλευτής των Δημοκρατικών, ο Τζάρεντ Γκόλντεν από το Μέιν.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει το νόμο την Παρασκευή,  καθώς όπως επισημαίνει το Politico, σε διαφορετική περίπτωση θα λήξει ως το τέλος της εβδομάδας η περίοδος παροχής των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας λόγω της πανδημίας. Το νομοσχέδιο παρατείνει την καταβολή τους ως τις 6 Σεπτεμβρίου, λίγο νωρίτερα πάντως από αυτό που θα ήθελε και ο Λευκός Οίκος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν στο σύνολο του τον νόμο γιατί θεωρούν ότι οι δαπάνες προχωρούν πολύ πέρα από τις απαιτούμενες για την ανάκαμψη της οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Επιστράτευσαν όσο μπορούσαν και ένα από τα αγαπημένα τους «όπλα» το τελευταίο διάστημα: την σκόπιμη κωλυσιεργία με την πρόκληση μη αναγκαίων ψηφοφοριών για διαδικαστικά ζητήματα.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό των Δημοκρατικών, επικρατεί ενθουσιασμός για ένα νομοσχέδιο που θεωρείται ένα από τα πιο προοδευτικά των τελευταίων δεκαετιών. Υπερψήφισαν και όσοι Δημοκρατικοί είχαν εξοργιστεί για την αφαίρεση από το νομοσχέδιο της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια. Ηταν και αυτό μία από τις προτεραιότητες -και βέβαια προεκλογικές υποσχέσεις- του Τζο Μπάιντεν.

Στο πακέτο που ψηφίστηκε περιλαμβάνουν διατάξεις για τη δημόσια υγεία, για τους εμβολιασμούς και για το άνοιγμα των σχολείων.  Επιπλέον περιλαμβάνεται η επέκταση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, όπως μεταξύ άλλων μία φοροελάφρυνση που εξασφαλίζει ένα είδος εγγυημένου εισοδήματος για οικογένειες με παιδιά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...