575
Ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στο σύνορο που χωρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές από τον ουκρανικό στρατό | REUTERS/Anna Kudriavtseva

New York Times: Πιθανή η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατ. Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 15:02
Ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στο σύνορο που χωρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές από τον ουκρανικό στρατό
|REUTERS/Anna Kudriavtseva

New York Times: Πιθανή η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατ. Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 15:02

Ο Τζο Μπάιντεν σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα, πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς η ένταση με τη Ρωσία κλιμακώνεται.

Οπως γράφουν οι New York Times, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ανώνυμα, πως αυτή η κίνηση θα ήταν μία σημαντική αλλαγή στη στρατηγική του αμερικανού προέδρου, που έως τώρα ακολουθούσε μία πολύ πιο «μετρημένη» τακτική απέναντι στο Κρεμλίνο, από φόβο μην προκαλέσει εισβολή στην Ουκρανία.

Από τη στιγμή όμως, που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους εναντίον της Ουκρανίας και οι αλλεπάλληλες συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά, ο Μπάιντεν και το επιτελείο του ετοιμάζονται για δραστική αλλαγή στη στρατηγική τους.

Ετσι, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το Σάββατο, στο Καμπ Ντέιβιντ, ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν στον πρόεδρο διάφορα σενάρια για την μετακίνηση μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης πολύ πιο κοντά στο κατώφλι του Πούτιν. Ανάμεσα στα προτεινόμενα σχέδια είναι και η αποστολή 1.000-5.000 στρατιωτών στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, νούμερο που μπορεί να δεκαπλασιαστεί άμεσα, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το Σάββατο, η Βρετανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο, ενώ η Ρωσία τοποθέτησε στρατεύματα ξαφνικά στη Λευκορωσία, στα σύνορα με το ΝΑΤΟ.

Τα σχέδια των ΗΠΑ επιβεβαίωσε και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, την Κυριακή: «Την ίδια ώρα που προσπαθούμε μέσω της διπλωματίας, είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο χτίσιμο της άμυνάς μας και στην αναχαίτιση (επίθεσης). Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά αν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες. Ολα είναι στο τραπέζι».

Προς το παρόν, στις προτάσεις του Πενταγώνου δεν υπάρχουν σκέψεις για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν έχει τονίσει ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε νέο πόλεμο μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Αλλά οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν την Ουκρανία σε περίπτωση εισβολής του Πούτιν.

Και η ανάπτυξη χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, όπως η Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, είναι ακριβώς το σενάριο που θέλει να αποφύγει ο Πούτιν.

Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν από την Ουκρανία το μη απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και οι οικογένειες των διπλωματών.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, ότι αν χρειαστεί, θα αυξήσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών σε Πολωνία, Ρουμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

«Δεν γίνεται να μην απαντήσει το ΝΑΤΟ στην ξαφνική τοποθέτηση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία, σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο», είπε η Εβελιν Φάρκας, η ανώτερη αξιωματούχος του Πενταγώνου για τη Ρωσία και την Ουκρανία, επί προεδρίας Ομπάμα. «Το Κρεμλίνο πρέπει να καταλάβει ότι αυξάνει τον κίνδυνο για όλους, και για το ίδιο, με τέτοιες κινήσεις»

Από την άλλη, ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, είπε ότι είναι πολύ αργά για τέτοια μέτρα και ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον Πούτιν. «Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία σε λίγες εβδομάδες, αυτοί οι 5.000 στρατιώτες πρέπει να είναι μόνο η “προκαταβολή”. Η Δυτική Ευρώπη πρέπει να γίνει ξανά οπλισμένο στρατόπεδο».

Αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι αν ο Μπάιντεν εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων, κάποια θα μεταβούν από τις ΗΠΑ και κάποια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προς το παρόν, υπάρχουν 4.000 αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία και 1.000 από το ΝΑΤΟ, καθώς και 4.000 αμερικανοί στρατιώτες στη Βαλτική.

Στην Ουκρανία υπάρχουν 150 στρατιωτικοί σύμβουλοι από τις ΗΠΑ, εκπαιδευτές του ουκρανικού στρατού, από τις ειδικές δυνάμεις και την εθνοφυλακή, καθώς και σύμβουλοι από πολλές ακόμα χώρες του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...