516
«Εξουδετερώσαμε τον διάδοχο του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εξουδετέρωσε και τους διαδόχους του Νασράλα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 20:40
«Εξουδετερώσαμε τον διάδοχο του Νασράλα και τον αντικαταστάτη του» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός
|Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εξουδετέρωσε και τους διαδόχους του Νασράλα

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 20:40

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ «εξόντωσε» τους δύο πιθανούς διαδόχους του νεκρού αρχηγού της Χεζμπολάχ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, με τοπικά ΜΜΕ να εικάζουν πως ένα από τα πρόσωπα στα οποία αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Ο Σαφιεντίν, ο θεωρούμενος ως επικρατέστερος υποψήφιος για το πόστο του Χασάν Νασράλα, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα, με την τύχη του να αγνοείται έκτοτε.

Το Ισραήλ έχει «υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χεζμπολάχ· εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του (αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν) Νασράλα, του διαδόχου του, καθώς και του αντικαταστάτη του διαδόχου του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μηνύμά του προς τον λαό του Λιβάνου στα αγγλικά.

Πλάνα από το κρησφύγετο της Χεζμπολάχ στο οποίο φερόταν να βρίσκεται ο Σαφιεντίν, το οποίο βομβάρισαν οι Ισραηλινοί

«Σήμερα η Χεζμπολάχ είναι πιο αδύναμη από ό,τι ήταν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια» προσέθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός και συνέχισε το μήνυμά του προτρέποντας τους Λιβανέζους να εκμεταλλευτούν τη συνθήκη αυτή και να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους από τη Χεζμπολάχ.

«Εσείς, ο λαός του Λιβάνου, βρίσκεστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είναι η δική σας επιλογή» ανέφερε. Οι πολίτες του Λιβάνου «μπορούν τώρα να πάρουν πίσω τη χώρα τους. Μπορείτε να την επαναφέρετε στον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας». Σε διαφορετική περίπτωση «η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να προσπαθεί να πολεμήσει το Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές εις βάρος σας» προσέθεσε.

«Ελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Ελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να ευημερήσετε ξανά, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές παιδιών από τον Λίβανο και το Ισραήλ να μη γνωρίσουν πόλεμο ή αιματοχυσία, αλλά να ζήσουν επιτέλους μαζί ειρηνικά» υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Το μήνυμα Νετανιάχου στον λαό του Λιβάνου

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε επισημάνει και εκείνος ότι ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο άνθρωπος που εμφανιζόταν ως ο πιθανότερος διάδοχος του Νασράλα, πιθανότατα «εξοντώθηκε». Ωστόσο δεν είναι σαφές σε ποιον αξιωματούχο της τρομοκρατικής οργάνωσης αναφερόταν ο Νετανιάχου μιλώντας για τον θάνατο του «αντικαταστάτη του διαδόχου» του Νασράλα.

Των επιχειρήσεων που οδήγησαν στην εξόντωση πολλών στελεχών της Χεζμπολάχ είχε προηγηθεί η εξουδετέρωση του ίδιου του Νασράλα, τον Σεπτέμβριο, μετά από σφοδρό βομβαρδισμό του αρχηγείου της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Βηρυτό.

Επρόκειτο για «ένα αναγκαίο βήμα για την επίτευξη των στόχων» του Ισραήλ στην περιοχή, όπως η επιστροφή των κατοίκων του βόρειου τμήματος της χώρας στα σπίτια τους, είχε εξηγήσει τότε ο Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...