459
Το ηγετικό δίδυμο της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ: ο Ναφτάλι Μπένετ που θα γίνει πρωθυπουργός, αριστερά, και ο Γαΐρ Λαπίντ | REUTERS/Ammar Awad/Amir Cohen

Λευκός καπνός στο Ισραήλ – Κυβέρνηση σχηματίζει ο Λαπίντ, πρωθυπουργός ο Μπένετ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 00:28
Το ηγετικό δίδυμο της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ: ο Ναφτάλι Μπένετ που θα γίνει πρωθυπουργός, αριστερά, και ο Γαΐρ Λαπίντ
|REUTERS/Ammar Awad/Amir Cohen

Λευκός καπνός στο Ισραήλ – Κυβέρνηση σχηματίζει ο Λαπίντ, πρωθυπουργός ο Μπένετ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2021, 00:28

Πολιτικό δράμα ως σχεδόν το τελευταίο λεπτό αποδείχτηκε η διερευνητική εντολή προς τον Γιαΐρ Λαπίντ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ως την εκπνοή της προθεσμίας, στις 23:59 της Τετάρτης, με στόχο να εξευρεθεί η πλειοψηφία των 61 βουλευτών που χρειάζονται για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αργά την Τετάρτη, το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε τη στήριξή του στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι ο Αμπάς είχε απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος του υποσχέθηκε ευεργετικές διατάξεις για να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Λαπίντ. (Το ίδιο βέβαια τού υποσχέθηκαν και οι ηγέτες του αντίπαλου συνασπισμού).

Επειτα από το πράσινο φως από το κόμμα του Αμπάς, ο άραβας πολιτικός υπέγραψε τη συμφωνία με τους νέους του εταίρους. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που το αραβικό κόμμα, το οποίο εκπροσωπεί περίπου το 20% του πληθυσμού, μετέχει στην κυβέρνηση.

Μια ιστορική στιγμή: Ο Γιαΐρ Λαπίντ, αριστερά, υπογράφει τη συμφωνία με τον Μανσούρ Αμπάς, δεξιά, υπό το βλέμμα του Ναφτάλι Μπένετ, στο μέσο (Ra’am)

Ο Λαπίντ ανακοίνωσε στον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μισή ώρα πριν από τη λήξη της συμφωνίας, ότι έχει την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.  Ο πρόεδρος, που παρακολουθούσε τον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου του Ισραήλ, συνεχάρη τηλεφωνικά τον Λαπίντ, ανέφερε το Reuters.

Σε περίπτωση που αποτύγχανε η προσπάθεια του Λαπίντ, η διερευνητική εντολή θα πήγαινε ξανά στη Βουλή όπου κάθε ένας από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του σώματος.

Ο Λαπίντ ήταν αποφασισμένος να πει στον πρόεδρο ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες απέμεναν να διευθετηθούν,  έτσι ώστε να προσφύγει αμέσως στη βουλή (Κνεσέτ) για την ψήφο εμπιστοσύνης  και την ορκωμοσία των νέων υπουργών στην επόμενη εβδομάδα.

Αυτό το περιθώριο των 10 ημερών, όπως σημειώνουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δίνει στον Μπένιαμιν Νετανιάχου χρόνο να σαμποτάρει τον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα τελικά θα τον απομακρύνει έπειτα από 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον πρωθυπουργικό θώκο.

Το κόμμα του Λαπίντ και η κεντρώα συμμαχία «Μπλε και Λευκό» του Μπένι Γκάντζ είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς αργά την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό συνασπισμού. Εξακολουθούσαν πάντως να υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά το διορισμό μιας επιτροπής, η οποία θα διορίζει τους δικαστές.

Ο κεντρώος Λαπίντ και ο Ναφτάλι Μπένετ του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος Γιαμίνα έχουν συμφωνήσει στην εναλλαγή στην πρωθυπουργία. Ο Μπένετ θα είναι ο πρώτος που θα γίνει πρωθυπουργός για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα τον αντικαταστήσει ο Λαπίντ, ο οποίος θέλει να αναλάβει πρώτα το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...