385
| Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS

Νετανιάχου για Ερντογάν: Δεν θα μας κάνει κήρυγμα ο γενοκτόνος των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 19:11

Νετανιάχου για Ερντογάν: Δεν θα μας κάνει κήρυγμα ο γενοκτόνος των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2023, 19:11

Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ: αυτό διεμήνυσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαντώντας στις εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε σε ομιλία του στην Αγκυρα ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη Γάζα και αυτό που έκανε ο Χίτλερ, παραλληλίζοντας τις ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα με τη μεταχείριση των Εβραίων από τους Ναζί.

«Κατά ποιον τρόπο είσαι διαφορετικός από τον Χίτλερ (…); Αυτά που κάνει ο Νετανιάχου είναι λιγότερα από αυτά που έκανε ο Χίτλερ; Οχι» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ στη φυλάκιση δημοσιογράφων που αντιτίθενται στην εξουσία του, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει ηθικό κήρυγμα» ήρθε η απάντηση από τον Νετανιάχου.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο και πολεμά και εξοντώνει την πιο απεχθή και σκληρή τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο: τη Χαμάς-ISIS, που έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την οποία ο Ερντογάν επαινεί και φιλοξενεί» πρόσθεσε.

Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όταν εκατοντάδες τρομοκράτες εισέβαλαν στη χώρα από ξηρά, αέρα και θάλασσα, σφάζοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και αιχμαλωτίζοντας περίπου 240 ομήρους εν μέσω μιας «βροχής» χιλιάδων ρουκετών.

Σε απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση, το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ενώ ακολούθησαν και χερσαίες επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να δεσμεύεται να καταστρέψει τη Χαμάς, τερματίζοντας τη 16χρονη κυριαρχία της στο παλαιστινιακό έδαφος.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ισχυρίζεται ότι έκτοτε περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Τα ισραηλινά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο απολογισμός αυτός δεν επαληθεύεται από ανεξάρτητες πηγές, καθώς και ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και ενόπλων της Χαμάς.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αναφέρει πως ο στρατός του έχει σκοτώσει περί τα 8.000 στελέχη της Χαμάς στον παράκτιο θύλακα, τα οποία συχνά κρύβονται σε πολιτικές υποδομές –σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία–, όπως καταγγέλλει, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειές του να προστατέψει τους αμάχους.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, με το Τελ Αβίβ να αντιδρά ανακαλώντας τους διπλωμάτες του από την Τουρκία. Η Αγκυρα ανακάλεσε αργότερα τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...