Η Νεστλέ είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως με 335.000 εργαζομένους και περισσότερα από 2.000 προϊόντα που κατασκευάζονται σε 436 εργοστάσια σε 85 χώρες. Η εμπορική αξία της αποτιμάται σε 240 δισεκατομμύρια δολάρια και πουλάει τα προϊόντα της στα 189 από τα 195 κράτη του πλανήτη. Η αρχή έγινε τον 19ο αιώνα από τον ελβετό ιδρυτή της Ανρί Νεστλέ ο οποίος είχε την ιδέα να προμηθεύει με συμπυκνωμένο γάλα έναν παραγωγό σοκολάτας στο Βεβέ, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.
Εδώ εξακολουθούν να βρίσκονται και σήμερα τα γραφεία αυτής της παγκόσμια αυτοκρατορίας τροφίμων και ποτών που το εύρος των προϊόντων της εκτείνεται από το μεταλλικό νερό San Pellegrino μέχρι τα παγωτά Haagen-Dazs και το σοκολατούχο γάλα Nesquik.
To έντονα μοντερνιστικό κτίριο με φόντο τις ελβετικές Αλπεις, ενσωματώνει μοναδικά το αλουμίνιο και τις διάστικτες πράσινες γυάλινες επιφάνειες παραπέμποντας περισσότερο σε σανατόριο ή έδρα μυστικών υπηρεσιών παρά σε γραφεία κάποιας πολυεθνικής εταιρείας.
Καθώς οι συστάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Ποτών στις ΗΠΑ γίνονται αυστηρότερες και ολοένα περισσότερες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την ενδημική παχυσαρκία των πολιτών τους, έχουν αυξήσει τη φορολογία στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, εταιρείες όπως η Νεστλέ προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σ΄ αυτό το καινούργιο σκηνικό.
Οι εγκέφαλοί της έχουν αποφασίσει τη δημιουργία και διάθεση στην αγορά εκτός των γνωστών προϊόντων της που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ ή τους αυτόματους πωλητές και ορισμένων άλλων που το κοινό θα τα προμηθεύεται από τα φαρμακεία, τα γραφεία των γιατρών και τα νοσοκομεία.
Οπως επισημαίνει στους Μάθιου Κάμπελ και Κορίν Γκρέτλερ (Bloomberg) ο Λόρενς Χάτερ, σύμβουλος της λονδρέζικης Αlvarez & Marshal, «αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια παράνοια σε όλες τις εταιρίες τροφίμων διεθνώς οι οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν την οικονομική τους εξάρτηση από τη ζάχαρη και τα παράγωγά της. Η Coca Cola έχει μικρύνει τις συσκευασίες της ενώ η Pepsi προσανατολίζεται στο λανσάρισμα πιο υγιεινών σνακς όπως το χούμους».
Πίσω από αυτή την απόφαση της Νεστλέ βρίσκεται ο 59χρονος Εντ Μπέντκε που προσελήφθη το 2010 για να διευθύνει το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας της Νεστλέ. Είναι ένας επιστήμονας με άψογο βιογραφικό, ο οποίος πέρασε σχεδόν μία δεκαετία στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια (2001-2010) δουλεύοντας πάνω στη θεραπεία του διαβήτη.
Τα κεφάλαια που του διέθεσε η εταιρεία ξεπερνούν τα 520 εκατομμύρια δολάρια. Υπό την καθοδήγησή του εργάζονται 160 μοριακοί βιολόγοι, γαστρεντερολόγοι και γενετιστές οι οποίοι πειραματίζονται με μυικές ίνες, ιστούς και νευρώνες για να εντοπίσουν τους παράγοντες που οδηγούν στην παρακμή τους και κατ΄επέκταση στο γήρας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπέντκε η διατροφή μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός νέου τύπου ίασης, που θα αφορά τόσο προληπτικές αγωγές όσο και τη θεραπεία οξέων παθήσεων. Τα σκευάσματα που ετοιμάζει η εταιρεία θα είναι σε θέση να αμβλύνουν τα σημάδια του γήρατος, να βελτιώνουν τη συμπτωματολογία χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης καθώς επίσης και να αποτρέπουν την απώλεια της μνήμης.
«Το διακύβευμα είναι να αναστρέψουμε το φαρμακευτικό μοντέλο» υπογραμμίζει ο Μπέντκε. «Να βρούμε τον τρόπο να ενεργοποιήσουμε την πιο δραστήρια ουσία που προσλαμβάνουμε με το φαγητό σε καθημερινή βάση». Εκείνος και οι συνεργάτες του σκανάρουν διαρκώς φυσικά συστατικά, ειδικά εκείνα που προέρχονται από βρώσιμες ουσίες και έχουν δημιουργήσει ένα αρχείο με πάνω από 40.000 τέτοια προφίλ (τα περισσότερα αφορούν «καθαρισμένα» μόρια από μανιτάρια, ντομάτες και πλήθος άλλων φυτών).
Ο,τι οραματίζεται ο Μπέντκε είναι λαμβάνοντας υπόψη την εξατομικευμένη διατροφή και το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου να σχεδιάσει γι΄ αυτό ένα σκεύασμα (υπό τη μορφή χαπιού Nespresso ίσως) που θα απευθύνεται σε κάποιον που πάσχει από υψηλή χοληστερίνη, ας πούμε.
Η κατανόηση των γενετικών παραμέτρων που ευθύνονται για τον τρόπο που ένα άτομο παίρνει ή χάνει βάρος θα μπορούσε για παράδειγμα να επιτρέψει στη Νεστλέ να διαθέσει κάποιο ειδικό προϊόν αδυνατίσματος σε ένα άτομο με συγκεκριμένο γονότυπο.
Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να εφαρμόσει τις ανακαλύψεις του Μπέντκε και του επιτελείου του στην πράξη και να τις μετατρέψει σε εμπορικά προϊόντα της Νεστλέ ακούει στο όνομα Γκρεγκ Μπέχαρ. Εχει στη διάθεσή του 3.000 άτομα και αποστολή του είναι να αναπτύξει «μια νέα βιομηχανία στο μεταίχμιο της διατροφικής και της φαρμακευτικής».
Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιο διατροφικό προϊόν που βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία» διατείνεται ο καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Ναβίντ Σατάρ, ο οποίος μελέτησε τα αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου των ουσιών που φέρονται να έχουν ιαματικές ιδιότητες.
«Κατά τη γνώμη τη δική μου, και πολλών άλλων βεβαίως,» καταλήγει ο Σατάρ, «ο πιο σίγουρος τρόπος να αποφύγουμε απειλές κατά της υγείας μας είναι να τρώμε λιγότερο και υγιεινότερα. Και κάτι τέτοιο φυσικά θα μεταφραζόταν σε σημαντική απώλεια χρημάτων για τις εταιρείες τροφίμων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News