381
Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας | dianeosis.org/

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα επόμενα τρία χρόνια ο Μιχάλης Πικραμένος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2024, 11:24
Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
|dianeosis.org/

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα επόμενα τρία χρόνια ο Μιχάλης Πικραμένος

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2024, 11:24

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα επόμενα τρία χρόνια επελέγη ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, Μιχάλης Πικραμένος, έπειτα από  σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη προς το υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Πικραμένος ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β΄ Τμήμα.

Παράλληλα είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποίκιλα θέματα όπως η λογοδοσία στο Δικαστικό Σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου και την προστασία ατομικών δικαιωμάτων κ,α..

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ είναι εγνωσμένου κύρους και με σωρεία δημόσιων παρεμβάσεων σε διεθνή και ελληνικά φόρα, οπαδός των μεταρρυθμιστικών αναγκών για τη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Πικραμένος δήλωσε για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου:

«Η Πολιτεία με τίμησε, δια του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Με την επιλογή του κ. Πικραμένου στην ηγεσία του ΣτΕ ανοίγουν δύο θέσεις αντιπροέδρων -καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου- οι οποιες και θα πληρωθούν επίσης με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πάρεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας την περίοδο 1996-2011, ο Μιχάλης Πικραμένος έχει διατελέσει κατά χρονολογική σειρά:

Επίκουρο Μέλος στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος (2006- 2008)

Λέκτορας Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. (2008- 2013)

Σύμβουλος Επικρατείας (2013- 2018)

Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Aναπληρωτής Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. (2018- 2022)

Γενικός Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την τριετία 2013-2016

Σύμβουλος Επικρατείας, υπηρετών στο Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αντικείμενο φορολογικές και τελωνειακές διαφορές, με βάση το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο  (2011-2018)

Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.

Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας, Πρόεδρος Β’ Τμήματος Πρόεδρος Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας άρθρου 99 Συντ.

Πρόεδρος Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Δικαστών Συμβουλίου της Επικρατείας (2019-2023)

Αναπληρωτής Πρόεδρος Επιθεώρησης Δικαστών τακτικών διοικητικών δικαστηρίων (2021-2022).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...