347
|

Νέος πρόεδρος της Interpol στρατηγός από τα Εμιράτα που κατηγορείται για βασανιστήρια

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 23:07

Νέος πρόεδρος της Interpol στρατηγός από τα Εμιράτα που κατηγορείται για βασανιστήρια

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2021, 23:07

Ο στρατηγός Αχμεντ Νάσερ Αλ Ραΐσι, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για τον οποίον έχουν διατυπωθεί καταγγελίες για βασανιστήρια στη Γαλλία και την Τουρκία, εξελέγη πρόεδρος της Interpol για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Αλ Ραΐσι, όπως σημειώνει ο Monde, είναι γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Εσωτερικών των Εμιράτων. Στον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας έλαβε το 68,9%.

Το αξίωμα του προέδρου είναι κυρίως τιμητικό, καθώς ο πραγματικός επικεφαλής της Interpol είναι ο γενικός γραμματέας της.

Ο πρόεδρος της Interpol εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και σε εθελοντική βάση και διατηρεί τα καθήκοντα που έχει στη χώρα του. Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού είναι ο Γιούργκεν Στοκ που επανεξελέγη για μια δεύτερη πενταετή θητεία το 2019.

Παρά ταύτα, οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ευρωβουλευτές ήταν αντίθετοι στην εκλογή του Αλ Ραΐσι, εκτιμώντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στην αποστολή του οργανισμού αστυνομικής συνεργασίας.

«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η εκλογή του στρατηγού Αλ Ραΐσι θα επιφέρει πλήγμα στην αποστολή και στη φήμη της Ιντερπόλ και θα επηρεάσει βαριά την ικανότητα του οργανισμού να εκτελεί αποτελεσματικά την αποστολή του», ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τρεις ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Μαρί Αρίνα, πρόεδρος της υποεπιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 2020, 19 μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), είχαν ήδη εκφράσει ανησυχία για την πιθανή εκλογή του στρατηγού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «μέλους ενός μηχανισμού ασφαλείας που βάζει συστηματικά στόχο την ειρηνική αντιπολίτευση».

Παράλληλα, πολλές καταγγελίες για βασανιστήρια έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, όπου έχει την έδρα της η Interpol, και στην Τουρκία, τη χώρα που φιλοξενεί την Γενική Συνέλευσή της, η οποία συνεδριάζει από την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Gulf Centre for Human Rights (GCHR) κατηγορεί σε μια από τις καταγγελίες της τον στρατηγό Αλ Ραΐσι για πράξεις βασανιστηρίων και βαρβαρότητας κατά του αντιπολιτευόμενου Αχμεντ Μανσούρ, ο οποίος κρατείται από το 2017 σε ένα κελί τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς στρώμα ούτε προστασία από το κρύο ούτε πρόσβαση σε γιατρό, υγιεινή, νερό και υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News