Προς την κατεύθυνση της θέσπισης συντελεστή πολυτελείας στην φορολόγηση των ακινήτων προκειμένου να καλυφθει το κενό που θα προκύψει στο δημόσιο ταμείο από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Θάνου Τσίρου που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής», κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά με ενιαία κλίμακα και με βάση την τιμή ζώνης, χωρίς να συνυπολογίζεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, στο εξής θα προστίθεται μια επιπλέον επιβάρυνση στα πολυτελή ακίνητα, π.χ. αξίας άνω των 250.000-300.000 ευρώ.
Αντί, λοιπόν, να επιβαρύνεται αυτός που έχει αθροίσει δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όπως συμβαίνει με τον συμπληρωματικό φόρο, θα επιβαρύνεται περισσότερο αυτός που έχει ξεχωριστά ακίνητα μεγάλης αξίας.
«Ραχοκοκαλιά» του νέου ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει μια ενιαία κλίμακα η οποία θα συνδέει το ύψος του φόρου με την τιμή ζώνης και θα προσδιορίζει τον φόρο που θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης για κάθε τετραγωνικό μέτρο που έχει στην ιδιοκτησία του.
Η μεγάλη ιδιοκτησία και το «παράθυρο»
Από εκεί και πέρα θα υπάρχει η πρόσθετη επιβάρυνση στα ακριβά ακίνητα προκειμένου να μην μείνει στο απυρόβλητο η μεγάλη ιδιοκτησία, ιδιαίτερα μετά το «παράθυρο» που ανοίγει η αφορολόγητη γονική παροχή.
Με το νέο καθεστώς, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, θα ήταν πολύ εύκολο για ένα φυσικό πρόσωπο να μεταβιβάσει με γονική παροχή τα ακίνητα σε παιδιά του, να «σπάσει» την περιουσία σε ατομικά μερίδια αξίας χαμηλότερης των 250.000 ευρώ και πρακτικά να μηδενίσει την εισπρακτική απόδοση του συμπληρωματικού φόρου, με τον τρόπο που ισχύει σήμερα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News