652
Ο Αρμιν Λάσετ | REUTERS/Hannibal Hanschke

Νέος αρχηγός του CDU (και επόμενος καγκελάριος;) ο Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 13:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2021, 13:45
Ο Αρμιν Λάσετ
| REUTERS/Hannibal Hanschke

Νέος αρχηγός του CDU (και επόμενος καγκελάριος;) ο Αρμιν Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 13:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/01/2021, 13:45

Επειτα από δύο ψηφοφορίες ο μετριοπαθής Αρμιν Λάσετ εξελέγη το Σάββατο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας και -πιθανότατα- θα είναι το πρόσωπο που θα είναι ο υποψήφιος της παράταξης για την καγκελαρία στις εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου.

Με δεδομένη δε, την εκλογική επιρροή του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μπορεί να μιλάμε για τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο 59χρονος Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται από χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο εξ ολοκλήρου ψηφιακά, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. Ο αντίπαλός του, Φρίντριχ Μερτς, έλαβε 466 ψήφους.

Στον πρώτο γύρο, ο Μερτς, εκπρόσωπος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας του CDU, απέσπασε 385 ψήφους, ο Λάσετ 380 και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν 224 ψήφους. Oπως φάνηκε, η πλειοψηφία των οπαδών του Ρέτγκεν επέλεξε να ψηφίσει τον Λάσετ. Οπως παρατηρεί η Deutsche Welle, η απόφαση δεν εκπλήσσει: Οι δύο έχουν παρόμοιες πολιτικές αντιλήψεις.

Η εκλογή του Λάσετ σηματοδοτεί τη συνέχιση της «γραμμής Μέρκελ», δηλαδή μια πολιτική του Kέντρου. H επικράτηση του Φρίντριχ Μερτς θα σήμαινε μια στροφή των Χριστιανοδημοκρατών προς συντηρητικότερες θέσεις.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1.001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Την Παρασκευή, στη δική της παρέμβαση, η καγκελάριος Μέρκελ στήριξε έμμεσα τον Λάσετ, εκφράζοντας την ευχή «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον» και «να εκλεγεί μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας».

Μήνυμα Μητσοτάκη

Την εκλογή του Αρμιν Λάσετ χαιρέτησε με ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή του Αρμιν Λάσετ ως νέου προέδρου του CDU. Ο φίλος μου Αρμιν και εγώ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες στη μεγάλη οικογένεια του ΕΛΚ. Του εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος των διμερών σχέσεων και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης», έγραψε στα αγγλικά ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στον χαιρετισμό της προς τους συνέδρους την Παρασκευή το βράδυ η καγκελάριος εξέφρασε έμμεσα την προτίμηση της για τον κ. Λάσετ. Στήριξη παρείχε και η απερχόμενη πρόεδρος του κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Υπέρ του Φρίντριχ Μερτς είχε εκφραστεί μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Αρμιν Λάσετ είναι από το 2010 πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και από το 2017 πρωθυπουργός του κρατιδίου που με σχεδόν 18 εκατ. κατοίκους είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας.

Οπως επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ, ο Λάσετ θεωρείται πολιτικός της συνεργασίας και της ενσωμάτωσης διαφορετικών τάσεων. Ενδεικτικό είναι ότι είχε ανακοινώσει ότι κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ως «ομάδα»με τον υπουργό Υγείας Γενς  Σπαν ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και ο οποίος εξελέγη τελικά αντιπρόεδρος.

Την εκλογή του Λάσετ καλωσόρισε μεταξύ άλλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών ως «έμπειρο Ευρωπαίο», «δοκιμασμένο ηγέτη» και με πίστη στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής».

Τι είπαν οι υποψήφιοι

Στην παρέμβασή του και σε μια προσπάθεια να απεκδυθεί το «δεξιό» προφίλ του, ο Μερτς είχε τονίσει ότι «πρέπει να αγωνιστούμε για την πλειοψηφία του Κέντρου», ενώ υποσχέθηκε λύσεις για την εποχή μετά τον κορονοϊό, προσπαθώντας να τονώσει την αισιοδοξία των πολιτών για το αύριο.

Ο κορονοϊός μας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί η κανονικότητα, δήλωσε και πρόσθεσε: «Ο κόσμος δεν θα τελειώσει αύριο. Μπορούμε να το λύσουμε». Ανέδειξε δε την κλιματική αλλαγή ως την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, η οποία ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τεχνολογία και την συνεργασία όλων, χωρίς να χάσουμε την ελευθερία μας.

Από την πλευρά του ο Αρμιν Λάσετ πρόβαλε τη σχέση του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την εγγύηση της συνέχειας που υπόσχεται ο ίδιος.

«Η φήμη της Μέρκελ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: εμπιστοσύνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα κερδίσουμε μόνο αν παραμείνουμε στο Κέντρο», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός με συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς και δείχνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μια χώρα να οδηγηθεί στην πόλωση.

Επισήμανε ακόμη την συμμαχία του με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν και ζήτησε περισσότερες γυναίκες σε όλα τα πόστα, όχι μόνο στην κορυφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...