403
Ο Αλμπερτ Μπουρλά σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο | REUTERS/Jeenah Moon

Νέο «όχι» από τον Μπουρλά να καταθέσει στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 10:57
Ο Αλμπερτ Μπουρλά σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο
|REUTERS/Jeenah Moon

Νέο «όχι» από τον Μπουρλά να καταθέσει στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 10:57

Για δεύτερη φορά, ο Αλμπερτ Μπουρλά αρνήθηκε να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Covid-19.

«Από την ακρόαση για τη νόσο COVID-19 τον Οκτώβριο, δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες να κοινοποιήσουμε στην επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίψαμε την πρόσκληση για εκ νέου επανεξέταση των εν λόγω ζητημάτων», ανέφερε σε επιστολή του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σύμφωνα με το Politico.

Ο Μπουρλά είχε κληθεί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Οκτώβριο, όπου θα βρισκόταν αντιμέτωπος με δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το πώς επιτεύχθηκαν οι μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια του κορονοϊού, μεταξύ της Pfizer και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, η διερεύνηση της στρατηγικής προμήθειας εμβολίων της ΕΕ από την αρμόδια επιτροπή, προκάλεσε νέα ερωτήματα σχετικά με την επικοινωνία μεταξύ του ΔΣ της φαρμακευτικής εταιρίας και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προηγήθηκε της συμφωνίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για τις αγορές εμβολίων Covid συνεχίζεται, αλλά δεν διευκρίνισε ποια πρόσωπα ή ποια συμβόλαια εξετάζονται.

Στην ακρόαση της 10ης Οκτωβρίου της επιτροπής, την Pfizer εκπροσώπησε η Τζανίν Σμολ, αρμόδια για τις διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές, η οποία ρωτήθηκε επανειλημμένα για την απουσία του Μπουρλά.

Η Σμολ ρωτήθηκε επίσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις, αλλά και για το αν τα εμβόλια είχαν δοκιμαστεί για την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η επιτροπή επέμεινε στην ανάγκη να απευθύνει ερωτήσεις στον ίδιο τον Μπουρλά και έτσι τον κάλεσε ξανά, στις 28 Οκτωβρίου.

«Η επιτροπή μας θεώρησε ότι κατά την προηγούμενη ακρόαση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπου η Pfizer εκπροσωπήθηκε από την Τζανίν Σμολ, σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις συμφωνίες προαγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Pfizer, τα οποία εμπίπτουν στην ευθύνη του διευθύνοντος συμβούλου και τα οποία μόνο αυτός έχει την εξουσία να απαντήσει, παρέμειναν αναπάντητα», δήλωσε την Τρίτη, η βελγίδα πρόεδρος της επιτροπής COVI, Κάθλιν Φαν Μπρεμπτ.

«Ως πρόεδρος της επιτροπής COVI, λυπάμαι βαθύτατα για την άρνηση του δρ Μπουρλά να συζητήσει το θέμα αυτό με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε. «Ως συννομοθέτης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να λάβει πλήρους γνώσης για τους όρους των συγκεκριμένων δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε αυτές».

«Η Pfizer έχει παράσχει στοιχεία στην Ειδική Επιτροπή για την Πανδημία Covid-19 και στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επιδιώκει να κατανοήσει και να διδαχθεί από την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Politico.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...