706
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της εκδήλωσης για τις «προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» | Aris Oikonomou / SOOC

«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και «μεγάλες ρήξεις» προτείνει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2024, 22:47
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της εκδήλωσης για τις «προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»
|Aris Oikonomou / SOOC

«Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και «μεγάλες ρήξεις» προτείνει ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2024, 22:47

Δεν έβγαλε ειδήσεις η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ινστιτούτου που ίδρυσε με θέμα «Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οπως και σε προηγούμενη ημερίδα του Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε άμεση αναφορά στον εξελισσόμενο εμφύλιο στην Κουμουνδούρου. Ακόμη και η προσφώνησή του για να ανέβει στο βήμα της εκδήλωσης και να λάβει τον λόγο αφορούσε στις ιδιότητες του «πρώην πρωθυπουργού» κι εκείνη του «προέδρου του Ινστιτούτου», τη στιγμή που δεκάδες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύντροφοί του, βρίσκονταν στον χώρο.

Βέβαια είναι κατανοητή –στο πλαίσιο και του σχετικού… rebranding– η πρόθεση του κ. Τσίπρα να μην επιθυμεί, ενδεχομένως, τη σύνδεση του ονόματός του με τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον όμως δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί συνένωσης πολιτικών δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς ο ίδιος προέβη σε μία (ακόμη) έμμεση αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού σχηματισμού.

«Στη προηγούμενη εναρκτήρια εκδήλωσή μας τον Ιούνιο, είχα μιλήσει για την ανάγκη να δώσουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και οι προοδευτικοί πολίτες περισσότερο χώρο στο “μαζί”. Να μάθουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση» θύμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει έπειτα: «Φοβάμαι ότι τους μήνες που πέρασαν συνέβη το αντίθετο. Αλλά και ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ισως να μην αρκεί πια η πρόσθεση».

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες ρήξεις, προκειμένου να υλοποιηθούν απαιτούν μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα τις στηρίζει. Και που θα αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς» συνέχισε, παραπέμποντας στο παράδειγμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, της εκλογικής συμμαχίας που συστάθηκε το καλοκαίρι στη Γαλλία ενσωματώνοντας κόμματα όπως η Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Οχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο “κανένας” συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ας έχουμε κατά νου, χωρίς κοινωνικές διεργασίες δε μπορεί να υπάρξει πολιτικό υποκείμενο αλλαγής.

»Αυτό μας δείχνει και το παράδειγμα του Νέου Λαικού Μετώπου στη Γαλλία, και μας θύμισε με τη παρέμβασή της σήμερα η Λουσύ Καστέλς (σ.σ. είχε παρέμβει διαδικτυακά νωρίτερα). Η συγκρότησή του δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση από τα πάνω, αλλά απαίτηση της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στις γειτονιές, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ετσι κι εδώ κανένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ρήξεων δε θα υλοποιηθεί αν πρώτα δεν εκφράσει και κινητοποιήσει τη πλειοψηφία της κοινωνίας μας» η οποία, ωστόσο, «αργά ή γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει τη πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει» τόνισε.

Κατά τα λοιπά, το όραμα του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας συμπυκνώνεται στα ακόλουθα:

«Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου για να μη χάσει οριστικά το τρένο της σύγκλισης. Η υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα με ορίζοντα το 2030. ΅Ενα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης με κεντρικό το ρόλο ενός στρατηγικού αναπτυξιακού κράτους. Ενός κράτους Ευθύνης και όχι Διαπλοκής. Με ορθή και διαφανή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Με μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης, της παιδείας και θωράκιση των θεσμών. Με σαφές, πολυετές, ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά προτεραιότητα στους κρίσιμους τομείς των υποδομών, του ανθρώπινου κεφαλαίου, του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Οπως προαναφέρθηκε, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ελέω Κασσελάκη) Νίκος Παππάς, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, στελέχη των «87» όπως οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Ολγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Μουζάλας, οι υποψήφιοι για την ηγεσία Νικόλας Φαραντούρης, Σωκράτης Φάμελλος και Απόστολος Γκλέτσος και άλλοι.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ωστόσο και στελέχη όμορων πολιτικών χώρων, όπως η Νέα Αριστερά –εθεάθη στην αίθουσα ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ– και  ο Κόσμος –στις πρώτες σειρές καθόταν ο γραμματέας του κόμματος και πρώην ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Στα πάνελ που προηγήθηκαν της ομιλίας Τσίπρα αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών και μέλους του νεοσυσταθέντος Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...