Στις 6 Απριλίου η Πορτογαλία, με σχεδόν ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, είχε καταγράψει μέσα σε 24 ώρες μόνο 9.766 κρούσματα του κορονοϊού. Δύο μήνες αργότερα, στις 5 Ιουνίου, τα κρούσματα είχαν εκτοξευτεί και πάλι και είχαν φτάσει στα 24.211. Μερικές εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων και από τις 17 έως και τις 23 Μαΐου, έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι.
Η μετάλλαξη BA.5 της παραλλαγής Ομικρον είναι υπεύθυνη για το 80% όλων των νέων λοιμώξεων στην Πορτογαλία, καθώς είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί βαριά νόσηση. Επίσης, στην Πορτογαλία έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα της μετάλλαξης BA.4 της Ομικρον.
Οι δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον φέρεται να είναι υπεύθυνες και για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και στη Γερμανία, υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ της η La Repubblica.
Οι ταλαντώσεις που προκαλούν στην επιδημιολογική καμπύλη των δύο χωρών οι νέες μεταλλάξεις της παραλλαγής Ομικρον έχουν προκαλέσει αυξημένη ετοιμότητα σε πολλές χώρες.
Στην Ελλάδα, από τις 2 έως τις 6 Μαΐου, έχουν εντοπιστεί έξι δείγματα της μετάλλαξης ΒΑ.5, τα πέντε από αυτά στην Περιφέρεια Κρήτης και το ένα στην Περιφέρεια Αττικής και επίσης έξι δείγματα του στελέχους ΒΑ.4, από αυτά τρία στην Περιφέρεια Κρήτης και τρία στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ.
Στη χώρα μας γίνονται ελάχιστες γονιδιακές αναλύσεις, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών τους Ακαδημίας Αθηνών, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στοχευμένες και μπορούν να δείξουν αν υπάρχει τάση ή απλώς αύξηση μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης.
Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά ούτε τάση που να σχετίζεται με τις δύο μεταλλάξεις της παραλλαγής Ομικρον, οι οποίες εάν επρόκειτο να δημιουργήσουν εστίες, θα έπρεπε ήδη να τις έχουν δημιουργήσει.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αναμένονται και στη χώρα μας ταλαντώσεις της επιδημίας, δηλαδή μια μικρή αύξηση, και γι’ αυτό ο ΕΟΔΥ βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση.
Αλλωστε είναι αναμενόμενο το επόμενο διάστημα να αυξηθούν τα κρούσματα, δεδομένου ότι από την περασμένη Τετάρτη έχει γίνει σχεδόν πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων και ειδικά της μάσκας από τους περισσότερους κλειστούς χώρους.
Τα μέτρα δεν αναμένεται πάντως να επιστρέψουν σε περίπτωση που υπάρξουν μικρές εστίες των νέων μεταλλάξεων. Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου καταγράφεται μεγάλη έξαρση, η κυβέρνηση, επί του παρόντος, αρκείται στις εκκλήσεις για την προσωπική ευθύνη των πολιτών. «Εξαρτάται πλέον από τον καθένα ξεχωριστά η ευθύνη στον κοινό αγώνα ενάντια η πανδημία, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, χωρίς να κάνει λόγο για εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.
Οπως είναι φυσικό, η αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία αντανακλάται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με την πληρότητα των κλινών να παρουσιάζει αύξηση κατά 27% μέσα σε μια εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή έχει την υψηλότερη εβδομαδιαία επίπτωση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο πορτογάλος υπουργός Υγείας, Αντόνιο Λαθέρντα Σάλες, τονίζει ότι θα πρέπει να αναμένεται σχετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες. «Γι’ αυτό ζητάμε επανειλημμένα την προσοχή των πολιτών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι πάντως τόσο κρίσιμη όσο στις αρχές του 2021, όταν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν υπερπλήρεις.
Ωστόσο, ο φόβος ενός νέου, δυνατού πανδημικού κύματος είναι κάτι που συζητούν οι επιτροπές δημόσιας υγείας. Μάλιστα, η επικεφαλής της πορτογαλικής υγειονομικής αρχής (DGS), Γκράσα Φρέιτας, συνέστησε στην κυβέρνηση την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Και ιατρικοί σύλλογοι εξετάζουν στην Πορτογαλία το ενδεχόμενο να ζητήσουν την επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, καθώς από τα τέλη Απριλίου, αυτό ισχύει μόνο για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, δηλαδή όπου ακριβώς ισχύει και στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα.
Διευκρινίζεται ότι η Πορτογαλία είναι η χώρα στην οποία το ποσοστό εμβολιασμού ξεπέρασε το 85% στον γενικό πληθυσμό (εδώ) από τον περασμένο Οκτώβριο και θεωρήθηκε πρότυπο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Ωστόσο, επτά μήνες μετά την ανακοίνωση και με μία μετάλλαξη στην οποία τα εμβόλια έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα, ο κορονοϊός επιστρέφει και προκαλεί εκ νέου έντονη ανησυχία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News