256
Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοινώνει τα νέα κοιτάσματα την Παρασκευή 4 Ιουνίου | Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 22:42
Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοινώνει τα νέα κοιτάσματα την Παρασκευή 4 Ιουνίου
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 22:42

Η Τουρκία ανακάλυψε άλλα 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Ερντογάν.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται συνολικά σε 540 δισ. κυβικά μέτρα.

Σε ομιλία του σε τελετή εγκαινίων στην επαρχία Ζονγκουλντάκ, ο Ερντογάν είπε ότι η νέα ανακάλυψη έγινε στο οικόπεδο Αμάσρα-1, προσθέτοντας ότι αναμένει και άλλα «καλά νέα» από αυτή την περιοχή.

Πέρυσι, το γεωτρύπανο Φατίχ ανακάλυψε 405 δισ. κυβικά μέτρα σε αυτό το κοίτασμα, που αποκαλείται Σακάρια και βρίσκεται περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια από τις ακτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Αγκυρα είναι μέτριες, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Οι εκτιμήσεις των τουρκικών Αρχών πέρυσι έλεγαν ότι η δυνητική αξία του κοιτάσματος ήταν γύρω στα 80 δισ. δολάρια.

Η Hurriyet επισημαίνει ότι η παραγωγή από το κοίτασμα προγραμματίζεται να αρχίσει το 2023, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ θα έχει κατασκευαστεί υποθαλάσσιος αγωγός για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην ακτή προς επεξεργασία και διοχέτευση στο σύστημα αγωγών της χώρας.

Αρχικά η παραγωγή θα είναι 3,5 δισ. κυβ. μέτρα τον χρόνο, ενώ στην  πορεία, γύρω στο 2027-2028, θα αυξηθεί στα 14-15 δισ. κυβ. μέτρα. Αυτή η αυξημένη ποσότητα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των ετήσιων αναγκών της χώρας που το 2020 ήταν 48,2 δισ. κυβ. μέτρα.

Το φυσικό αέριο εισάγεται κατά κύριο λόγο από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...