Πέρυσι το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για νέο κοινωνικό συμβόλαιο εν όψει της ανάληψης της εξουσίας, ενώ πρόσφατα, εν μέσω επιδημίας του κορονοϊού, μίλησε και για τις αξίες μιας νέας κοινωνικής ταυτότητας. Για κοινωνικό συμβόλαιο μίλησε προ ημερών και η Φώφη Γεννηματά. Για κοινωνικό μίλησε, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη διεύθυνση καθαριότητας του δήμου Περάματος και είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία, για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, σε μια προσπάθεια να ξεχάσει και ο ίδιος τις μνημονιακές πολιτικές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του επί τεσσεράμισι χρόνια.
Ο κ. Τσίπρας είπε τώρα ότι «το νέο κοινωνικό συμβόλαιο» πρέπει να έχει δύο βασικούς άξονες:
«Ο πρώτος είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου και η στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πραγματικών δημόσιων αναγκών, των αναγκών όλων μας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να φτιάξουμε περισσότερα και καλύτερα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβουμε γιατρούς και νοσηλευτές, να προσλάβουμε καθηγητές για τα παιδιά μας, να ενισχύσουμε τους δήμους για τις κρίσιμες υπηρεσίες τους, την καθαριότητα, τη βοήθεια στο σπίτι, να ενισχύσουμε τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε συνολικά το κοινωνικό κράτος.
Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία της εργασίας. Η ενίσχυση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυρίαρχη αντίληψη ήταν να μειώσουμε το κόστος και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα για να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο στο κέρδος. Ήταν η αντίληψη που επικρατούσε στις κυβερνήσεις και στα μνημόνια και στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που είναι ο βασικός εκφραστής αυτών των ιδεών. Δεν ξέρω αν τώρα καμώνεται ότι άλλαξε, μακάρι να άλλαξε. Αλλά, εγώ νομίζω ότι πίσω από τα λόγια της κολακείας βρίσκονται σχέδια για περαιτέρω αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και για μειώσεις μισθών. Γιατί αυτό που έρχεται είναι μία βαθιά ύφεση και εφόσον δεν αξιοποιηθεί η δυνατότητα ρευστότητας που υπάρχει σήμερα, θα είναι βαθύτερη».
Απευθυνόμενος στον δήμαρχο και τους εργαζόμενους που τον υποδέχθηκαν, υπογράμμισε: «’Αρα, λοιπόν, σήμερα Πρωτομαγιά πρέπει να δώσουμε το μήνυμα του αγώνα. Όχι για μισή δουλειά, μισή ζωή, αλλά για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για στήριξη των ανθρώπων που είναι στη πρώτη γραμμή, που ήταν αόρατοι και που τους ανακαλύψαμε τώρα, όπως οι άνθρωποι στην καθαριότητα, για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά». Υπενθύμισε ότι «εμείς προχωρήσαμε σε 8.500 προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και ενώ είμασταν ακόμη σε μνημόνιο. Είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News