Σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%, διαμορφώθηκε την Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, σε ένα ακόμη ορόσημο που κατακτάται και έρχεται να επιβεβαιώσει το θετικό κλίμα στις αγορές έναντι της οικονομίας της Ελλάδας.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος της χώρας αρκεί να σκεφτεί ότι, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς είχε φτάσει ως και το 45%!
Την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά στο 0,961% (στα ίδια επίπεδα με αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου) καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με την Τρίτη, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων άγγιξε τις 134 μονάδες βάσης!
Την ίδια ώρα, «βουτιά» σημείωνε και η απόδοση του 5ετούς τίτλου, στο 0,3% με πτώση της τάξης του 13%.
Η πορεία αυτή των ελληνικών τίτλων έρχεται μάλιστα ενώ οι αποδόσεις των υπολοίπων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εμφανίζουν ανοδική τάση, προσφέροντας έτσι ένα πολύτιμο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης για το (υπό εξέταση) ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup, διατηρώντας τη σύσταση buy για τα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών, είχε εκτιμήσει πως η απόδοση του 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% στα α’ τρίμηνο του 2020, για να υποχωρήσει στο 1,10% στο β’ τρίμηνο και στο 0,90% στο γ’ τρίμηνο, κλείνοντας το δ’ τρίμηνο στο 0,70%.
Στο πλαίσιο αυτό, η Citi θεωρεί πιθανή μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (με 10ετές ή και 7ετές), αφού το ευνοϊκό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την αναχρηματοδότηση του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια.
Στο ίδιο αυτό κλίμα άλλωστε εντάσσεται τόσο το θετικό σήμα που εξέπεμψε η Fitch για την ελληνική οικονομία, όσο και η δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) – κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η υψηλή ζήτηση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων καταγράφεται ενώ τυπικά η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη –με το χρέος να ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ και να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Παρ’ ολ΄ αυτά, όπως σημείωσε στην ανάλυσή του το Bloomberg, σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και αρνητικών επιτοκίων οι επενδυτές αναζητούν τις τελευταίες κρατικές αποδόσεις, δείχνοντας παράλληλα ότι εμπιστεύονται πλέον την ελληνική οικονομία.
«Δεν είναι τόσο το κυνήγι των αποδόσεων όσο ο φόβος του να μείνεις απ’ έξω», δήλωσε στο Bloomberg ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής στην Danske Bank A/S της Κοπεγχάγης. Και εξήγησε πως η Ελλάδα είναι πλέον μια καλή περίπτωση: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση τους έχει λίγο πολύ εξασφαλισμένους για τα επόμενα οκτώ με εννέα χρόνια και τώρα έχουν πράγματι μια λειτουργική κυβέρνηση», συμπλήρωσε με νόημα.
Σταϊκούρας: Μας εμπιστεύονται οι επενδυτές
«Η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και η διατήρησή του σε χαμηλό επιτόκιο αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας μετά το νέο ιστορικό χαμηλό για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο.
«Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News