847
Κόσμος συρρέει στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης σε προάστιο της Βηρυτού | REUTERS/Mohamed Azakir

Νεκρός ο Νο2 της Χαμάς από ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 19:32
Κόσμος συρρέει στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης σε προάστιο της Βηρυτού
|REUTERS/Mohamed Azakir

Νεκρός ο Νο2 της Χαμάς από ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2024, 19:32

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο 57χρονος Σάλαχ αλ Αρούρι, σκοτώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από πλήγμα με drone στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια, το οποίο αποδίδεται στο Ισραήλ.

Την είδηση του θανάτου του στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης, που αρχικά μετέδωσαν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν με ανακοινώσεις τους αξιωματούχοι της Χαμάς και των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Εάν η είδηση επιβεβαιωθεί και στο σκέλος της ευθύνης για την υλοποίησή της, αυτή θα είναι η πρώτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που το Ισραήλ θα έχει πλήξει την πρωτεύουσα της χώρας. Μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ –συμμάχου της Χαμάς– περιορίζονταν σε παραμεθόριες περιοχές.

Σε πρώτο χρόνο, το Ισραήλ δεν ανέλαβε επισήμως ευθύνη για το πλήγμα, αν και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού χαιρέτισαν την εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας στη σκιά των εξελίξεων. Ερωτηθείς για τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς ο ίδιος περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο στρατός έχει εστιάσει στην ήττα της Χαμάς.

«Εξι νεκροί»

Το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανέρχεται σε έξι. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της οργάνωσης, αναφέροντας πως «ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλαχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV, εκτός από τον αλ Αρούρι σκοτώθηκαν και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, μίλησε για «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. «Οι δυνάμεις κατοχής δεν θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού», διεμήνυσε ο ίδιος.

Αν και είχε μικρότερη επιρροή σε σύγκριση με τους επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, ο Σάλεχ αλ Αρούρι θεωρούνταν εξέχων στέλεχος της Χαμάς, καθοδηγώντας από την εξορία τις επιχειρήσεις της στη Δυτική Οχθη (REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Γεννηθείς το 1966 στην Αρουρα της Δυτικής Οχθης, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, μετά τον Χανίγια, από το 2017. Ηταν επίσης ο επικεφαλής της Χαμάς στη Δυτική Οχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές, συνολικά, ενώ το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Καταδικάζουν Λίβανος, Ιράν, Χεζμπολάχ και Φατάχ

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ως «έγκλημα» το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού που οδήγησε στον θάνατο του Νο2 της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, κρίνοντας, μάλιστα, ότι «αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης» με το Τελ Αβίβ.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγιεχ επίσης καταδίκασε «τη δολοφονία» του Σάλαχ αλ Αρούρι και προειδοποίησε για τις συνέπειες «αυτού του εγκλήματος». Παρότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, ο Στάγιεχ καταδίκασε ευθέως «τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου το βράδυ της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλαχ αλ Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του».

Εξάλλου, το παράρτημα της Φατάχ, της παράταξης του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα αντέδρασε στην εξέλιξη καλώντας σε γενική απεργία την Τετάρτη, σε μία κίνηση η οποία αποδεικνύει τη δημοτικότητα της Χαμάς στη Δυτική Οχθη, όπως σχολίασαν ισραηλινά ΜΜΕ.

Το Ιράν υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει νέο κύμα «αντίστασης» κατά του Ισραήλ. «Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην (ευρύτερη) περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι ζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Παράλληλα ο Κανανί καταδίκασε την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρήθηκε «σοβαρή επίθεση στον Λίβανο» και «επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης», και από τη Χεζμπολάχ.

Η δολοφονία του Σάλαχ αλ Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ «δεν θα μείνει αναπάντητη», δεσμεύτηκε η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι η αντίσταση «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Το έγκλημα που συνιστά η δολοφονία του Σάλαχ αλ Αρούρι στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού είναι σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου (…) και δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη», κατέληξε η ανακοίνωση της σιιτικής οργάνωσης, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, στο Telegram.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...