Γύρω από τις ζούγκλες στο νότιο Μεξικό, οι φωνές των πιθήκων αντηχούν κάθε μέρα, νωρίς το πρωί και με τη δύση του Ηλίου. Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει να τους ακούν, αλλά δεν είχαν ξαναδεί ποτέ αυτό που συνέβη φέτος, λόγω της ακραίας ζέστης που πλήττει την περιοχή.
Καθώς οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 45°C, όπως γράφουν οι Times, τουλάχιστον 138 από τα απειλούμενα πρωτεύοντα έχουν πέσει νεκρά από τα δέντρα στην πολιτεία Ταμπάσκο από τις 5 Μαΐου. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα άγριας ζωής Biodiversity Conservation of the Usumacinta (BCU). Δεκάδες άλλα έχουν μεταφερθεί από κατοίκους της περιοχής και εθελοντικές ομάδες πυροσβεστών σε κτηνιάτρους για θεραπεία λόγω θερμοπληξίας.
Ο Σέρχιο Βαλενζουέλα, κτηνίατρος στην πόλη Τεκολουτίλα, 750 χλμ. νοτιοανατολικά της Πόλης του Μεξικού, μοιράστηκε εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν αρκετούς πιθήκους που έχουν πληγεί από τη ζέστη, ξαπλωμένους στο πάτωμα της κλινικής του.
Ο Βαλενζουέλα είπε ότι χορήγησε ενδοφλέβιους ορούς στα ζώα και έβαλε πάγο στα χέρια και τα πόδια τους για να τα επαναφέρει. «Εφτασαν εδώ σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», είπε στο Associated Press. «Ηταν αδύναμοι σαν κουρέλια».
Τα πρωτεύοντα, τα οποία είναι συνήθως επιθετικά, ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και σταδιακά επανεισάγονται στην άγρια φύση, πρόσθεσε.
Ο Τζιλμπέρτο Πότζο, βιολόγος στο BCU, είπε στο Associated Press ότι μέτρησε 138 νεκρά ή ετοιμοθάνατα ζώα γύρω από την Τεκολουτίλα τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποια, ήδη εξασθενημένα από τη ζέστη, είχαν πεθάνει από την πτώση, είπε.
Ο Πότζο απέδωσε τους θανάτους σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η ζέστη και η ξηρασία, μαζί με τις δασικές πυρκαγιές και την υλοτομία που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον του πιθήκου.
Τόνισε ότι οι θάνατοι ήταν μια προειδοποίηση για τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στο οικοσύστημα. «Αυτό μας δείχνει κάτι για το τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή».
Στην εποχή των Μάγια, οι πίθηκοι λατρεύονταν ως θεότητες και ο Πότζο είπε ότι εξακολουθούν να εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους πληθυσμούς του Ταμπάσκο. Μερικοί κάτοικοι προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή των πιθήκων παρέχοντας νερό, φρούτα και καταφύγιο και υιοθετώντας μωρά ως κατοικίδια.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι πίθηκοι, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι από τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, είναι ζώα επικίνδυνα για τον άνθρωπο και πρέπει να απελευθερωθούν στη φύση.
Το Μεξικό έχει περάσει σοβαρούς καύσωνες από τα μέσα Μαρτίου, με τουλάχιστον 26 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου. Οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος της χώρας και, με τις λίμνες και τα φράγματα να στεγνώνουν, τα αποθέματα νερού εξαντλούνται. Σε ορισμένες τοποθεσίες, οι λιανοπωλητές έχουν περιορίσει τις πωλήσεις πάγου σε τρεις σακούλες ανά πελάτη.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεθ Ομπραντόρ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής του συνέντευξης Τύπου, επαίνεσε τις προσπάθειες του κτηνιάτρου Βαλενζουέλα να σώσει τους πιθήκους. Ο Ομπραντόρ, ο οποίος κατάγεται από το Ταμπάσκο, είπε ότι προσωπικά δεν είχε ζήσει ξανά τέτοια ζέστη. «Λοιπόν, πρέπει να φροντίζουμε τα ζώα και, ναι, θα το κάνουμε», είπε όταν ρωτήθηκε για τις προσπάθειες φροντίδας των πιθήκων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Μεξικού απέδωσε τον θάνατο των πιθήκων σε παράγοντες όπως «θερμοπληξία, αφυδάτωση, υποσιτισμό ή ψεκασμό των καλλιεργειών με τοξικά αγροχημικά». Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των θανάτων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News