469
Τουρίστες παρατηρούν την αποικία των αφρικανών πιγκουίνων στην παραλία Μπόλντερς | Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

Νεκροί από τσιμπήματα μελισσών 63 πιγκουίνοι απειλούμενου είδους

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 15:02
Τουρίστες παρατηρούν την αποικία των αφρικανών πιγκουίνων στην παραλία Μπόλντερς
|Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

Νεκροί από τσιμπήματα μελισσών 63 πιγκουίνοι απειλούμενου είδους

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 15:02

Πλήθος νεκρών αφρικανικών πιγκουίνων βρέθηκε στην πιο διάσημη αποικία τους στη Νότια Αφρική μετά την επίθεση σμήνους μελισσών που στόχευαν τα μάτια των πτηνών.

Ο θάνατος 63 ενήλικων πιγκουίνων στην παραλία Μπόλντερς, κοντά στο Κέιπ Τάουν, αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια διάσωσης του είδους που τελεί υπό εξαφάνιση. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι το συγκεκριμένο είδος θα εξαφανιστεί μέχρι το 2035, εάν συνεχιστεί η μείωση του πληθυσμού του.

Η τρομακτική ανακάλυψη σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Αφρικής προβλημάτισε τους επιστήμονες που αρχικά υποψιάστηκαν ότι για τον θάνατο των πτηνών ευθυνόταν μια τοξίνη, αφού δεν υπήρχαν τραυματισμοί από αρπακτικά. Στην συνέχεια, όμως, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, εντόπισαν ένα μικροσκοπικό τσίμπημα μέλισσας κατά τις νεκροψίες στους πιγκουίνους.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, κτηνίατρος που εξέτασε τα πτηνά, είπε: «Είναι τόσο μικρά τα τσιμπήματα, που θα μπορούσαμε να μην τα προσέξουμε. Στη συνέχεια, ελέγξαμε ξανά τα άλλα νεκρά σώματα και βρήκαμε τσιμπήματα γύρω από τα μάτια σχεδόν όλων των πτηνών. Βρήκαμε περισσότερα από 20 τσιμπήματα σε κάποια από αυτά».

Μάλιστα, πολλές από τις μέλισσες βρέθηκαν επίσης νεκρές στην ίδια παραλία.

Η συγκεκριμένη παραλία όπου ζουν οι χαριτωμένοι πιγκουίνοι είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου του Table Mountain και φιλοξενεί 1.000 ζευγάρια από αυτούς που με τα χρόνια έχουν συνηθίσει να υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως στον προστατευμένο όρμο τους.

Το «Penguin Town», μια σειρά οκτώ επεισοδίων που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Netflix, καταγράφει τον αγώνα αυτών των πτηνών για την αναζήτηση συντρόφων, τροφής και καταφυγίου.

Οι αφρικανοί πιγκουίνοι είναι ένα από τα μικρότερα είδη πιγκουίνων και αναπαράγονται μόνο στη Νότια Αφρική και τη γειτονική Ναμίμπια, όπου αριθμούσαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η πιο πρόσφατη καταμέτρηση βρήκε μόνο το 2 % αυτού του πληθυσμού, με 13.300 ζευγάρια στη Νότια Αφρική και περίπου 5.500 στη Ναμίμπια. Κάθε πτηνό έχει ένα μοναδικό μοτίβο μαύρων κηλίδων στο άσπρο στήθος του και κατά την περίοδο αναπαραγωγής (από τον Μάρτιο έως και το Μάιο) τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιράζονται εξίσου την επώαση των αυγών τους για 40 ημέρες.

Η απότομη μείωση των αφρικανικών πιγκουίνων οφείλεται στην υπεραλίευση που έχει προκαλέσει απότομη μείωση της ποσότητας σαρδέλας και γαύρου με τα οποία τρέφονται.

Η Τζένι Κάλιναν, από το Αφρικανικό Ινστιτούτο Αγρίων Μελισσών, είπε ότι η αναστάτωση που πιθανόν προκλήθηκε σε κάποια αποικία μελισσών κοντά στην παραλία, προκάλεσε την επίθεση των εντόμων στους πιγκουίνους.

«Το πρώτο τσίμπημα απελευθερώνει μια φερομόνη που προσελκύει άλλες μέλισσες να συμμετάσχουν στην επίθεση» εξήγησε.

«Οι συγκεκριμένες μέλισσες είναι πολύ προστατευτικές με τα μικρά τους και τις φωλιές τους, ενώ αν ταραχθούν αναζητούν έναν κοντινό στόχο για επίθεση. Συχνά βλέπουμε κοτόπουλα, άλογα ή σκυλιά να δέχονται αντίστοιχα τσιμπήματα. Οι μέλισσες αναζητούν έναν μαλακό ιστό και στην περίπτωση των πιγκουίνων αυτός ήταν τα μάτια και τα πτερύγιά τους. Οι πιγκουίνοι δεν μπορούν να κινηθούν γρήγορα και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν» κατέληξε η Κάλιναν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...