349
Ιρακινοί ένοπλοι της πολιτοφυλακής αλ-Νουτζάμπα έξω από το αρχηγείο τους, όπου σημειώθηκε η επίθεση στη Βαγδάτη | REUTERS/Ahmed Saad

Νεκροί αξιωματούχοι φιλοϊρανικών οργανώσεων σε Λίβανο και Βαγδάτη από «χειρουργικά» πλήγματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 15:09
Ιρακινοί ένοπλοι της πολιτοφυλακής αλ-Νουτζάμπα έξω από το αρχηγείο τους, όπου σημειώθηκε η επίθεση στη Βαγδάτη
|REUTERS/Ahmed Saad

Νεκροί αξιωματούχοι φιλοϊρανικών οργανώσεων σε Λίβανο και Βαγδάτη από «χειρουργικά» πλήγματα

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 15:09

Δύο ακόμα πλήγματα την Τετάρτη και την Πέμπτη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, το ένα από το Ισραήλ και το άλλο από αγνώστους, αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Ενα πλήγμα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ενόπλων της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους και έναν τοπικό αξιωματούχο.

Ετσι, όπως ανακοίνωσε η σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, ο αριθμός των νεκρών μελών της σε συγκρούσεις με το Ισραήλ, ανήλθε σε 129.

Εικόνα από το πλήγμα των Ισραηλινών στο νότιο Λίβανο, την Τετάρτη – Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Πηγή που πρόσκειται στην οργάνωση, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, στη μεθοριακή περιοχή Νακούρα. Ανάμεσά τους είναι ένας αξιωματούχος του κόμματος της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANI του Λιβάνου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία «διεξήγαγε επιδρομές στο κέντρο της Νακούρ,α από τις οποίες καταστράφηκαν ένα σπίτι και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε γειτονικά σπίτια».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει τον θάνατο πέντε ακόμα μελών της στον νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, καθώς η ένταση συνεχίζει να αυξάνεται στην περιοχή, αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε και στο κέντρο της Βαγδάτης, κατά την οποία σκοτώθηκε υψηλόβαθμος διοικητής της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Η Δύναμη Λαϊκής Κινητοποίησης, ένας συνασπισμός πολιτοφυλακών που θεωρητικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού, ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της στη Βαγδάτη, Μουστάκ Ταλέμπ αλ-Σαϊντι, γνωστός και ως Αμπου Τάκβα, σκοτώθηκε «ως αποτέλεσμα ωμής αμερικανικής επιθετικότητας».

Το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ φέρει την ευθύνη για μια «αδικαιολόγητη» επίθεση σε ιρακινή δύναμη ασφαλείας.

«Η επίθεση είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση και παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου.

Σύμφωνα με το Associated Press, δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος πραγματοποίησε την επίθεση.

Το πλήγμα από drone σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε πέντε, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της πολιτοφυλακής.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι ο αλ-Σαϊντι οδηγούσε ένα αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης του αρχηγείου που συνδέεται με την πολιτοφυλακή αλ-Νουτζάμπα, με συνοδηγό έναν άλλο αξιωματούχο της πολιτοφυλακής, όταν έγινε η επίθεση εναντίον του οχήματος, σκοτώνοντας και τους δύο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...