Σε μία δύσκολη από όλες τις απόψεις συνάντηση -όπως ομολογούν σχεδόν όλα τα γερμανικά μέσα- ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς (λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη), υποδέχεται στο Βερολίνο τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι προσδοκίες είναι τόσο χαμηλές που ήδη εκφράζονται αμφιβολίες όχι μόνο για το αν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, αλλά και ακόμη και για τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο Ερντογάν δεν θα παραμείνει σε γερμανικό έδαφος το Σάββατο, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί, και κατά πάσα πιθανότητα θα φύγει το βράδυ της Παρασκευής. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανίας είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) και στις 19.00 θα ακολουθήσει αυτή με τον Ολαφ Σολτς.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων, η κατάσταση στη Γάζα και ευρύτερα το Μεσανατολικό, ενώ ο τούρκος πρόεδρος φέρεται έτοιμος να θέσει επισήμως και το θέμα της προμήθειας μαχητικών Eurofighter Typhoon, με την απάντηση ωστόσο του Βερολίνου (ως συμπαραγωγός χώρα) να είναι αρνητική.
Και όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Μανώλης Κωστίδης, προκειμένου να ξεπεράσει το nien των Γερμανών για τα Eurofighter θα ρίξει και το «τυράκι» της πιθανής αγοράς 355 Airbus για την Τurkish Airlines.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του τούρκου υπουργού Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ για την επιθυμία της Αγκυρας να αγοράσει 40 Eurofighter από τη Βρετανία και την Ισπανία (οι άλλες συμπαραγωγοί) ως αντιστάθμισμα για το τουρκικό φιάσκο με τα F-35.
«Δεν είμαι υπέρ της αγοράς των F-35. Υπάρχει μια εναλλακτική συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με το αν πρέπει να στραφούμε σε άλλο αεροσκάφος. Θέλουμε να αγοράσουμε τα Eurofighter, ένα πολύ αποτελεσματικά αεροσκάφη, αλλά η Γερμανία έχει αντιρρήσεις», παραδέχθηκε ο Γκιουλέρ, για να συμπληρώσει: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία λένε “θα το λύσουμε”. Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία».
«Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon με δυνατότητα διπλασιασμού αυτού του συνόλου», δήλωσαν με τη σειρά τους τούρκοι αξιωματούχοι στο Bloomberg που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.
«Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να απαντήσει στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να ανταγωνιστεί την Ελλάδα, ανέφεραν», έγραψε το Bloomberg.
Με τα Eurofighter, σχολίαζαν αναλυτές στη γείτονα, η Αγκυρα στέλνει επίσης μήνυμα για την καθυστέρηση στο θέμα των F-16.
«Τα Eurofighter είναι συγκρίσιμα με τα F-16. Όπως γνωρίζετε εμείς σχεδιάζαμε να αγοράσουμε 40 F-16 και επιπλέον 80 κιτ εκσυγχρονισμού. Θα τα πάρουμε στη θέση αυτών. Ουσιαστικά εμείς λέμε στις ΗΠΑ πως καθυστέρησαν πολύ γι αυτό κι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημείωσε ο πτέραρχος εν αποστρατεία Ερντογάν Καρακούς.
Λίγες ώρες πάντως πριν από την άφιξη Ερντογάν στη γερμανική πρωτεύουσα οι αντιδράσεις κορυφώνονται . Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων Γιόζεφ Σούστερ, χωρίς να αντιτίθεται ανοιχτά στην επίσκεψη εκφράζει αμφιβολίες για το νόημά της, επιπλέον δεν βλέπει τον Τούρκο πρόεδρο ως έναν πολιτικό που νομιμοποιείται να είναι εταίρος για τη Γερμανία.
“Όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά το πολεμά ενεργά, δεν πρέπει να είναι εταίρος για τη γερμανική πολιτική”, δήλωσε στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). “Ο καγκελάριος πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου για να κάνει πολύ σαφές στον Ερντογάν ότι η σχετικοποίηση της τρομοκρατίας της Χαμάς δεν θα γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση”.
Σφοδρή κριτική άσκησε ο Τζαν Ντουντάρ, ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, που ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος στη Γερμανία. Μιλώντας στο σημερινό φύλλο της Augsburger Allgemeine επέρριψε στη γερμανική κυβέρνηση διπλή ηθική. “Ενώ από τη μια απαγορεύει διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς, από την άλλη υποδέχεται τον υποστηρικτή της. Ο Ερντογάν τάσσεται δημοσίως υπέρ της Χαμάς, παρόλα αυτά του στρώνουν το κόκκινο χαλί” τόνισε υποστηρίζοντας ότι η επίσκεψη θα έπρεπε να είχε αναβληθεί.
Ο τούρκος δημοσιογράφος έχει καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 27 χρόνων με την κατηγορία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Στην προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση λόγω της διαπίστευσης που έλαβε στην κοινή συνέντευξη τύπου με την τότε καγκελάριο Μέρκελ. Λίγο πριν γίνει έλαβε τηλεφώνημα τότε από τη γερμανική πλευρά που τον ενημέρωνε ότι εάν πάει στη συνέντευξη τύπου δεν πρόκειται να έρθει ο Ερντογάν. Κατόπιν αυτού επέστρεψε την διαπίστευση και δεν πήγε στην καγκελαρία.
Αλλά και ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Αλί Ερτάν Τοπράκ, θεωρεί ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο την Παρασκευή είναι λάθος και ο ίδιος θα προτιμούσε να ακυρωθεί.
“Είναι απαράδεκτο να μιλάμε καθημερινά για τη συνταγματική δέσμευση της Γερμανίαςσε σχέση με την ασφάλεια του Ισραήλ και στη συνέχεια να στρώνουμε το κόκκινο χαλί για έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες εδώ”, δήλωσε ο Τοπράκ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND . “Υπό την παρούσα κατάσταση, θα ήθελα η γερμανική πλευρά να ακυρώσει την επίσκεψη”, τόνισε.
Αντίθετα στο πλευρό του Όλαφ Σολτς τάχθηκαν τα Χριστιανικά Κόμματα CDU/CSU. “Είναι σωστό και αναγκαίο ο καγκελάριος να υποδεχθεί τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Βερολίνο για συνομιλίες σε επίσκεψη εργασίας”, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κ.Ο. της CDU/CSU Γιόχαν Βάντεφουλ στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). “Εκεί θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ανοιχτά τις θεμελιώδεις διαφορές (θέσεων), κι είναι εξίσου σημαντικό” τόνισε. Βέβαια χαρακτήρισε “εξωφρενικές” τις δηλώσεις του Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με 1300 νεκρούς και την ωραιοποίηση της οργάνωσης σε “απελευθερωτική οργάνωση”. Ωστόσο, η Τουρκία είναι “ένας σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ… θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να βρίσκουμε κοινό έδαφος ” έσπευσε να συμπληρώσει.
Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, τέλος, δεν απέκρυψε τις δυσκολίες της επίσκεψης. “Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά οι θέσεις είναι πολύ διαφορετικές, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες” παραδέχθηκε σε ένα από τα τελευταία κυβερνητικά μπρίφινγκ. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει στη “δυναμική των επιχειρημάτων” σε σχέση με τις τουρκικές τοποθετήσεις. Πώς αυτό θα υλοποιηθεί και ποια μορφή θα πάρει, μένει να φανεί στην πράξη. Στην ατζέντα των συνομιλιών υπάρχουν πολλά μεγάλα θέματα που σκοπεύει να θίξει ο καγκελάριος στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προηγουμένως θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η διάρκεια της συζήτησης έχει οριστεί για 2μιση ώρες, ανάμεσα στα θέματα είναι το μεταναστευτικό και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα στο Μεταναστευτικό υπάρχει μεγάλο πεδίο για συζητήσεις.
Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο. των Χριστιανοκοινωνιστών στη βαυαρική Βουλή, είπε ότι ο “καγκελάριος θα πρέπει να του τονίσει ότι είναι απαράδεκτο να έρχονται σε μας όλο και περισσότεροι αιτούντες άσυλο με τουρκική υπηκοότητα”. Θα γίνουν κοινές δηλώσεις με τον κίνδυνο να επαναλάβει ο Ερντογάν τις θέσεις του για τη Χαμάς και το Ισραήλ και επί ευρωπαϊκού εδάφους;
Η γερμανική κυβέρνηση κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της, καθώς ο εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι το αργότερο αύριο Παρασκευή θα είναι σε θέση να δώσει κάποια απάντηση…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News