Στη Ντόχα του Κατάρ συναντώνται την Πέμπτη οι διεθνείς διαμεσολαβητές που συνεχίζουν τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνία ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην συνάντηση μετέχουν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, με τον Λευκό Οίκο να εκτιμά ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούν να αποτρέψει και την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ο φόβος της οποίας πλανάται εδώ και 15 ημέρες πάνω από τη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχει «χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανού προέδρου, Αμος Χόκστιν, κρίνοντας πως η ανακωχή στη Γάζα θα μπορούσε να συμβάλει και στο να σταματήσουν οι καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και την Χεζμπολάχ.
Οι νέες συνομιλίες έχουν ως βάση πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Το Ισραήλ στέλνει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπάς Καμέλ, όπως μετέδωσε το αμερικανικό CNN επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Η Χαμάς, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες, αλλά είναι πρόθυμη να μιλήσει με μεσολαβητές στη συνέχεια εάν υπάρξουν «εξελίξεις ή σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ». Η εξτρεμιστική οργάνωση της Παλαιστίνης έχει αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει την πρόταση Μπάιντεν.
Πάντως, μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες συνομιλίες έχουν αποτύχει, με τις δύο πλευρές να μην συμφωνούν στις λεπτομέρειες της πρότασης, όπως το ποια θα είναι η αλληλουχία της ανταλλαγής ομήρων-αιχμαλώτων, το πόσοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν κ.α.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν θέτει όρους ούτε υπονομεύει την πρόταση του Μαΐου.
Όλα αυτά εκτυλίσσονται ενώ παραμένει η απειλή για επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και με την διεθνή κοινότητα να απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Στεφάν Σεζουρνέ αναμένεται την Πέμπτη στη Βηρυτό.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε την Τετάρτη σχετικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, ενώ ο δεύτερος αντάλλαξε επίσης απόψεις με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως πραγματοποίησαν πάνω από 40 αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «τρομοκρατικών υποδομών» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News