545
Ισραηλινοί επιθεωρούν τα συντρίμμια ενός πυραύλου των Ιρανών ο οποίος, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τραυμάτισε σοβαρά ένα 7χρονο κορίτσι | REUTERS/Christophe van der Perre

Για το Ισραήλ η «αναμέτρηση δεν έχει τελειώσει» ακόμα – Νέες απειλές από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 13:49
Ισραηλινοί επιθεωρούν τα συντρίμμια ενός πυραύλου των Ιρανών ο οποίος, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, τραυμάτισε σοβαρά ένα 7χρονο κορίτσι
|REUTERS/Christophe van der Perre

Για το Ισραήλ η «αναμέτρηση δεν έχει τελειώσει» ακόμα – Νέες απειλές από το Ιράν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 13:49

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, ότι η αντίδραση της Τεχεράνης θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά» (δηλαδή αντίποινα) από το Τελ Αβίβ και τους συμμάχους του.

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου ολοκληρώθηκε» σημείωσε συγκεκριμένα ο Ραϊσί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση» προσέθεσε.

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί επίσης ισχυρίστηκε ότι η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διευκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο Μπαγερί. Σύμφωνα με τον ίδιο, στοχοθετήθηκαν κάτα κύριο λόγο «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νοβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.

«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας» υποστήριξε.

Ακολούθησε μια προειδοποίηση που απηχεί την απειλή Ραϊσί. «Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν» υπογράμμισε ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μπαγερί έκανε πιο συγκεκριμένη την απειλή για τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ιρανικές Αρχές «έστειλαν ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας ότι, αν συνεργαστούν με το Ισραήλ στις επόμενες ενδεχόμενες ενέργειές τους, οι βάσεις τους δεν θα είναι ασφαλείς» τόνισε.

Το μήνυμα αυτό διαβιβάσθηκε στην Ουάσινγκτον μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας, η οποία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χουσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε και εκείνος, επίσης μέσω παρέμβασής του στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε κάθε επίθεση αντιποίνων από το Ισραήλ εναντίον συμφερόντων  αξιωματούχων ή πολιτών του Ιράν.

Κοινός τόπος στις δηλώσεις των ιρανών αξιωματούχων ήταν, πάντως, η αναφορά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης του Σαββάτου –εφόσον δεν  υπάρξουν αντίποινα.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», είχε σημειώσει η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ σε μήνυμά της λίγες ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ισραήλ: «Η αντιπαράθεση δεν έχει τελειώσει»

«Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αναμέτρηση δεν έχει ακόμα τελειώσει», τόνισε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ενημέρωσε πως το Ιράν εξαπέλυσε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια της νύχστας, ωστόσο 99% εξ αυτών καταρρίφθηκαν.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος Τύπου του IDF χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές», σε κάθε περίπτωση, τις ενέργειες του Ιράν και πρόσθεσε πως «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Το Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας –στο οποίο μετέχει ο Γκάλαντ, όπως και ο Νετανιάχου– αναμενόταν να καθορίσει την περαιτέρω στάση των Ισραηλινών σε συνεδρίασή του εντός της ημέρας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...