Σε συνέχεια των αμερικανικών αντιδράσεων στον θάνατο του ρώσου αρχηγού της αντιπολίτευσης, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Ουάσινγκτον επιβάλλει περισσότερες από 500 νέες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών και ιδιωτών.
Στόχος του Λευκού Οίκου είναι να περιορίσει τη ροή των δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισρέουν στα ρωσικά ταμεία από τον τομέα της ενέργειας και χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, οι κυρώσεις στοχεύουν ρωσικές τράπεζες και προμηθευτές της ρωσικής βιομηχανικής και στρατιωτικής παραγωγής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επίσης νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε σχεδόν 100 οντότητες επειδή παρέχουν υποστήριξη στη Ρωσία, ανέφερε σε δήλωσή του ο αμερικανός πρόεδρος.
Με τα νέα μέτρα επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που συνεχίζει στην Ουκρανία, καθώς και για τον θάνατο του Ναβάλνι, ανέφερε ο Μπάιντεν.
«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στο εσωτερικό της χώρας του», είπε.
Τα σημερινά μέτρα έχουν στόχο άτομα που συνδέονται με τη φυλάκιση του Ναβάλνι, καθώς και με τον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, την αμυντική βιομηχανία και τα δίκτυα προμηθειών της σε πολλές ηπείρους.
Μέχρι σήμερα πάντως, οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες είναι από τις ευρύτερες που έχουν εφαρμοστεί ποτέ, έχουν αποτύχει να σταματήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Παρά τις προβλέψεις ειδικών, η οικονομία της Ρωσίας παρουσίασε ανάπτυξη 3%, μεγαλύτερη και από των ΗΠΑ.
Οπως γράφει βέβαια η Washington Post, η σημερινή ανακοίνωση προκαλεί και την απορία γιατί δεν είχαν μπει μέχρι τώρα στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων οι 500 νέοι στόχοι.
Στην ανακοίνωσή του, ο αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε επίσης τον ουκρανικό λαό και απευθύνθηκε στο Κογκρέσο ζητώντας να περάσει το νομοσχέδιο που θα εξασφαλίσει νέα βοήθεια στο Κίεβο.
«Στα δύο χρόνια που διαρκεί αυτός ο πόλεμος, ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να μάχεται με τεράστιο θάρρος. Ομως, εξαντλούνται τα πυρομαχικά τους. Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερες προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις αδιάκοπες επιθέσεις της Ρωσίας, τις οποίες καθιστούν δυνατές όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Γι’ αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να περάσει το διακομματικό συμπληρωματικό νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια πριν να είναι πολύ αργά», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News