412
Ο Ντόναλντ Τραμπ με την Μάγκι Χάμπερμαν, ρεπόρτερ των New York Times και συγγραφέα του βιβλίου, στο Οβάλ Γραφείο, το 2017 | YouTube

Νέες φωτογραφίες «καίνε» τον Τραμπ: Εσκιζε κρατικά έγγραφα και τα πετούσε στην τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 13:50
Ο Ντόναλντ Τραμπ με την Μάγκι Χάμπερμαν, ρεπόρτερ των New York Times και συγγραφέα του βιβλίου, στο Οβάλ Γραφείο, το 2017
|YouTube

Νέες φωτογραφίες «καίνε» τον Τραμπ: Εσκιζε κρατικά έγγραφα και τα πετούσε στην τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2022, 13:50

Οι αποκαλύψεις για τις παρανομίες του Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν στον Λευκό Οίκο είναι καταιγιστικές το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα με την έφοδο 30 πρακτόρων του FBI στην έπαυλή του στη Φλόριντα, από όπου έφυγαν με 15 κούτες που περιείχαν κρατικά έγγραφα, αποκαλύφθηκε ότι είχε την παράνομη συνήθεια να σκίζει έγγραφα και να τα πετάει στη λεκάνη της τουαλέτας.

Δύο φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια ημέρα με την έφοδο του FBI, δείχνουν κομματάκια από σκισμένα έγγραφα με τον γραφικό του χαρακτήρα σε λεκάνη τουαλέτας, η μία στον Λευκό Οίκο και η άλλη από ταξίδι του στο εξωτερικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Η Μάγκι Χάμπερμαν, συντάκτρια του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας New York Times, εξασφάλισε τις φωτογραφίες, που θα συμπεριληφθούν στο «Confidence Man», το υπό έκδοση βιβλίο της για την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία, τις ημέρες του στον Λευκό Οίκο και τις τρομακτικές συνέπειες για την αμερικανική Δημοκρατία.

«Ορισμένοι συνεργάτες του ήταν ενήμεροι για τη συνήθειά του αυτή», είπε η Χάμπερμαν στο Axios, που δημοσίευσε το φωτογραφικό υλικό με την άδειά της.

Επρόκειτο για συνέχεια της «μακράς συνήθειας του Τραμπ να κάνει κομματάκια έγγραφα που όφειλαν να φυλάσσονται και να αρχειοθετούνται», πρόσθεσε η ρεπόρτερ των NYT.

Είναι αδύνατο να πει κανείς ποιο ήταν το θέμα των κατεστραμμένων εγγράφων. Ωστόσο διακρίνεται το επώνυμο «Στεφάνικ» –μάλλον αναφέρεται στη βουλευτή των Ρεπουμπλικανών, Ελίζ Στεφάνικ– στο ένα από τα σκισμένα χαρτιά.

Ο Τραμπ αντιμετώπισε με ειρωνικό τρόπο το δημοσίευμα και το υπό έκδοση βιβλίο. «Πρέπει να έχεις απελπιστεί τελείως αν το σχέδιό σου για να προωθήσεις την πώληση ενός βιβλίου είναι να δημοσιεύεις φωτογραφίες από λεκάνες τουαλέτας», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Η είδηση πάντως δεν εξέπληξε την Ουάσινγκτον: ήταν γνωστό επί χρόνια πως ο Τραμπ έκανε κομμάτια έγγραφα στα συχνά ξεσπάσματα της οργής του, αναγκάζοντας συνεργάτες του να μαζεύουν τα κομμάτια και να τα συναρμολογούν για να καταχωριστούν στα εθνικά αρχεία.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Μάγκι Χάμπερμαν, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο – Penguin Press

Ο Τραμπ πήρε μαζί του στη Φλόριντα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου 2021, δεκάδες κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους κάποια τα οποία είχαν διαβάθμιση «απόρρητο». Η αφαίρεση εγγράφων από τον Λευκό Οίκο είναι παράνομη, καθώς αντίκειται στη νομοθεσία για τα προεδρικά αρχεία στις ΗΠΑ, που ορίζει ρητώς πως όλα τα έγγραφα του εκάστοτε αρχηγού του κράτους αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να αρχειοθετούνται και να φυλάσσονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...