482
Φωτογραφία αρχείου | Λιάκος Γιάννης/Intime

Νέες φωτιές σε Κάρυστο και Υλίκη Θήβας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2023, 15:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2023, 18:50
Φωτογραφία αρχείου
|Λιάκος Γιάννης/Intime

Νέες φωτιές σε Κάρυστο και Υλίκη Θήβας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2023, 15:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2023, 18:50

Σε τρία μέτωπα αναπτύσσεται η φωτιά στην Κάρυστο, το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ δύο Canadair και άλλα εναέρια μέσα προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες.

Στη δασική περιοχή στο Πλατανιστό της Καρύστου εξερράγη αρχικά η φωτιά και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «από τα τρία μέτωπα, το ένα είναι πολύ επικίνδυνο. Κατευθύνεται προς το οικισμό Ποτάμι ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι» όπως είπε, για να συμπληρώσει πώς «όλη η περιοχή είναι μέσα στους καπνούς και είναι πολύ δύσκολα».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν εναέρια μέσα ωστόσο έκανε έκκληση για περισσότερες εναέριες και επίγειες δυνάμεις για να προλάβουν το μέτωπό της φωτιάς που κινείται απειλητικά προς τον οικισμό Ποτάμι.

Την εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός για προληπτικούς λόγους ζήτησε το απόγευμα της Κυριακής ο δήμαρχος Καρύστου.

Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, το ένα μέτωπο πάει απειλητικά προς το χωριό Ποτάμι γι’ αυτό και ζήτησα πριν από λίγο να εκκενωθεί το χωριό».

Η απομάκρυνση των κατοίκων έχει ξεκινήσει και την εκκένωση συντόνιζαν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Πλατανιστό.

«Μπορεί η φωτιά να απέχει δύο χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

«Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα».

Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112.

Φωτιά και στην Υλίκη Θήβας

Εξάλλου, το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκε άλλη μία πυρκαγιά στην περιοχή Υλική της Θήβας.

Ισχυρές δυνάμεις από εδάφους και αέρος μαζί με μηχανήματα έργου επιχειρούν στη φωτιά η οποία εκδηλώθηκε περίπου στις 3:45 το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας την Ιερά Μονή Μαζαράκη.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στη Βοιωτία, Μάριος Κακοσαίος, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουμε κάνει προετοιμασία για την εκκένωση του μοναστηριού αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται, καθώς η φωτιά είναι πολύ μακριά από το συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχουν επίγεια και εναέρια μέσα που πιστεύουμε ότι δεν θα την αφήσουν να επεκταθεί προς τα εκεί».

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 16 οχήματα, 45 πυροσβέστες δύο ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Ο κ. Σπανός, αναφερόμενος , στη φωτιά που είναι στην Υλίκη της Βοιωτίας, υπογράμμισε πώς «είναι μία επικίνδυνη φωτιά που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Δίνουμε μία πραγματική μάχη με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές μαζί με μηχανήματα και υδροφόρες για να μπορέσουμε να την οριοθετήσουμε», όπως είπε.

Σε αρκετές περιπτώσεις η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας έκλεισε προληπτικά για λίγα λεπτά, ενώ η ανησυχία των οδηγών που περνούσαν από εκεί ήταν μεγάλη καθώς ήταν αναγκασμένοι να περνούν μέσα από πυκνούς μαύρους καπνούς και κοντά σε εστίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...