801
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά για την κατάσταση του έθνους στο Κοινοβούλιο, την Πέμπτη | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Νέες απειλές του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο με τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 14:45
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλά για την κατάσταση του έθνους στο Κοινοβούλιο, την Πέμπτη
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Νέες απειλές του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο με τη Δύση

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 14:45

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης πως υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» πυρηνικού πολέμου, αν στείλουν δικά τους στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, και είπε πως η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.

Απευθυνόμενος στo ρωσικό Κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ, την Πέμπτη, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ο 71χρονος Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι δυτικοί ηγέτες δεν καταλαβαίνουν πόσο «επικίνδυνη» μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ξεκίνησε την προειδοποίησή του με μια αναφορά στην ιδέα που άφησε να αιωρείται ο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, μια πρόταση που απορρίφθηκε άμεσα από τους συμμάχους.

«(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Ολο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρώσος πρόεδρος υπερηφανεύθηκε για τον ευρύ εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο, όπως είπε.

Εμφανώς οργισμένος σε κάποια σημεία της ομιλίας του, ο Πούτιν, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Χίτλερ και ο Ναπολέων, οι οποίοι εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν.

«Ομως, τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια», πρόσθεσε.

Θα βάλουμε περισσότερο στρατό στα δυτικά σύνορα

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και προωθούνται σε αρκετά σημεία, σημείωσε.

Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Απέρριψε δυτικές δηλώσεις ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν πέραν της Ουκρανίας και να επιτεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντάς τις «ανοησίες».

Είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θα επαναλάβει το «λάθος» που έκανε η Σοβιετική Ενωση να επιτρέψει στη Δύση να την «σύρει» σε μια κούρσα εξοπλισμών που θα ανάλωνε ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της.

«Ως εκ τούτου, η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικοβιομηχανικό σύμπλεγμα με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουμε τις επιστημονικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας», είπε.

Οι βουλευτές ακούνε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στη σκηνή – Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι ανοικτή σε συζητήσεις για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπαινίχθηκε πως η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες και εστιάζει περισσότερο στο να διατυπώνει ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποτιθέμενους σκοπούς της Μόσχας.

«Πρόσφατα υπήρξαν ολοένα και περισσότερες ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, για παράδειγμα ότι δήθεν πρόκειται να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο Διάστημα. Τέτοια υπονοούμενα… είναι μια συνωμοσία για να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις με τους όρους τους, που είναι ευνοϊκοί μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

«Παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλουν απλώς να δείξουν στους πολίτες τους και σε όλους τους άλλους πως εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Προεκλογικές δεσμεύσεις

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε υψηλότερα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά, καθώς και άλλα μέτρα για τη στήριξη των πολυμελών οικογενειών, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις οποίες αναμένεται ευρέως να κερδίσει άλλη μια εξαετή προεδρική θητεία.

Ο χαμηλός ρυθμός των γεννήσεων στη Ρωσία δημιουργεί εδώ και πολλά χρόνια δημογραφικά προβλήματα για τις ρωσικές αρχές, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι πιστεύει πως είναι σημαντικό για τη Ρωσία να ενισχύσει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η οικονομία της Ρωσίας θα είναι σύντομα «μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων στον κόσμο», όσον αφορά την αγοραστική δύναμη.

Πρόσθεσε επίσης πως οι ρώσοι επιχειρηματίες θα πρέπει να επενδύουν στη Ρωσία και τα περιουσιακά στοιχεία και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους θα πρέπει να προστατεύονται, ενώ οι φόροι για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στη χώρα, θα πρέπει να μειωθούν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, δήλωσε το βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα διαθέτει όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ανεύθυνη ρητορική από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλά ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης», είπε ο Μίλερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...