406
Κοπάδι προβάτων σε κίνηση. Φωτογραφία αρχείου που ελήφθη κοντά στην πόλη Τε Ανάου, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας | Shutterstock

Νέα Ζηλανδία: Σε ιστορικό χαμηλό η αναλογία προβάτων προς… κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 13:57
Κοπάδι προβάτων σε κίνηση. Φωτογραφία αρχείου που ελήφθη κοντά στην πόλη Τε Ανάου, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας
|Shutterstock

Νέα Ζηλανδία: Σε ιστορικό χαμηλό η αναλογία προβάτων προς… κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 13:57

Για χρόνια οι Νεοζηλανδοί έχουν υπομείνει αστεία για το γεγονός ότι ο πληθυσμός των προβάτων υπερβαίνει κατά πολύ τον δικό τους. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ του αριθμού των κατοίκων της χώρας των 5,2 εκατομμυρίων και του πλέον διάσημου ζωικού κεφαλαίου της μειώνεται, με την αναλογία να έχει πέσει σε κάτι λιγότερο από πέντε προς ένα, τη χαμηλότερη από τη δεκαετία του 1850.

Τον Ιούνιο του 2022 ο πληθυσμός των ζώων είχε μειωθεί κατά 400.000 πρόβατα, ποσοστό 2%, στα 25,3 εκατ., σύμφωνα με απογραφή που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Οπως έγραψαν οι Times του Λονδίνου, η μείωση αυτή είναι «τεράστια» εάν γίνει σύγκριση των μεγεθών που είχαν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ενδεικτικά, το 1982 υπήρχαν 22 πρόβατα ανά έναν κάτοικο.

«Η αναλογία των προβάτων προς τους ανθρώπους έπεσε κάτω από το πέντε προς έναν το 2022, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1850, όταν ο πληθυσμός των προβάτων της χώρας καταγράφηκε για πρώτη φορά» δήλωσε ο αναλυτής της Stats NZ, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νέας Ζηλανδίας, Τζέισον Ατγουελ.

Το αυξανόμενο κόστος της κτηνοτροφίας και η πτώση των τιμών των μάλλινων προϊόντων ενοχοποιούνται για την πτώση του πληθυσμού των προβάτων, ο οποίος είχε ξεπεράσει τα 70 εκατ. ζώα τη δεκαετία του ’80.

Οπως σημείωσε η βρετανική εφημερίδα, η αξία των εξαγωγών του εμπορεύματος της χώρας, εκ των κορυφαίων εξαγωγέων μαλλιού στον κόσμο, άγγιξε τα 262 εκατ. ευρώ το 2022.

Στο μεταξύ, η φετινή απογραφή προβάτων, η οποία πραγματοποιείται ανά πενταετία, έχει προκαλέσει διαμάχες μεταξύ της Πολιτείας και ορισμένων ομάδων κτηνοτρόφων, οι οποίες διαφώνησαν για τον τρόπο με τον οποίο η Stats NZ πραγματοποιεί τις μετρήσεις της.

Ως αποτέλεσμα, το αγροτικό λόμπι Groundswell προέτρεψε όσους απασχολούνται στον κλάδο να μποϊκοτάρουν την έρευνα. Ισχυρίστηκε, δε, ότι «η μεθοδολογία μετρήσεων της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που χρησιμοποιείται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας, ονόματι GWP100, υπερεκτιμά το αποτύπωμά της κατά 400%, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη από έναν καθηγητή της Οξφόρδης».

Σύμφωνα με το λόμπι, αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους που επικαλούνται εκείνοι που θέλουν να πλήξουν την παραγωγή των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Ο Ατγουελ υπερασπίστηκε από την πλευρά του το έργο της Stats NZ, λέγοντας ότι η απόκριση στην πρόσφατη έρευνα έφτασε το 73%, με περισσότερους από 42.000 αγρότες, καλλιεργητές και δασοκόμους να λαμβάνουν μέρος.

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ωστόσο, σε δηλώσεις του στο νεοζηλανδικό μέσο ενημέρωσης RNZ, ότι το ποσοστό αυτό ήταν «ελαφρώς» χαμηλότερο από το ποσοστό συμμετοχής στην έρευνα του 2017, όπου η ανταπόκριση άγγιξε το 85%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...