Μεγάλο προβάδισμα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τζασίντα Αρντερν, το οποίο του δίνει και την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, δείχνουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα Σάββατο στη Νέα Ζηλανδία.
Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει ποσοστό 49% των ψήφων και 64 έδρες, έναντι 26,9% και 35 έδρες που λαμβάνει το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα, του οποίου ηγείται η Τζούντιθ Κόλινς.
Οι ως σήμερα κυβερνητικοί εταίροι των Εργατικών, το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία και το Κόμμα των Πρασίνων εξασφαλίζουν 2,6% και 7,5% αντίστοιχα.
Μία έδρα με ποσοστό 1% λαμβάνει το κόμμα των αυτοχθόνων Μαορί.
Ποσοστό 7,5% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά κανένα δεν λαμβάνει έδρες.
Σε επίπεδο εδρών, οι Εργατικοί κέρδισαν 19 (από 45 στις 64), το Εθνικό Κόμμα έχασε 21 (από 56 στις 35) και οι Πράσινοι δύο (από 8 στις 10).
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που ένα κόμμα καταφέρνει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.
Η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησε μεικτό αναλογικό σύστημα το 1996, με βάση το οποίο τα κόμματα ή οι συμμαχίες των κομμάτων χρειάζονται τις 61 από τις 120 έδρες της Βουλής — τις οποίες εξασφαλίζει το 48% των ψήφων — για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι συχνά μικρότερα κόμματα διαδραματίζουν καίριο ρόλο και τελικά αναδεικνύονται σε ρυθμιστές ισορροπιών, κρίνοντας ποιο από τα μεγάλα κόμματα αναλαμβάνει την εξουσία.
Η πρόωρη συμμετοχή στην ψηφοφορία κατέρριψε ρεκόρ: πριν ανοίξουν οι κάλπες είχαν ήδη κατατεθεί 2 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, πάνω από το 50% των περίπου 3,5 εκατομμυρίων Νεοζηλανδών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Η διαδικασία αναβλήθηκε για έναν μήνα, μετά τον εντοπισμό εστίας του κορονοϊού στο Όκλαντ, που ώθησε τις Αρχές να επιβάλουν lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Στη Νέα Ζηλανδία, χώρα με πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα ενεργό κρούσμα που να οφείλεται σε μετάδοση στην κοινότητα. Η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες στον πλανήτη όπου δεν συστήνεται πλέον στους πολίτες να φορούν μάσκες ή να τηρούν απόσταση.
Η Αρντερν κατά γενική ομολογία πιστώνεται την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Η αντίπαλός της εστίασε στο ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις προκλήσεις στην οικονομία την επόμενη ημέρα.
Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, διεξήχθησαν δύο δημοψηφίσματα, ένα για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και άλλο ένα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ευφορικούς σκοπούς. Αν σε αυτό το τελευταίο επικρατήσει το «ναι», η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου όπου θα είναι νόμιμη η πώληση κάνναβης για χρήση από ενηλίκους, μετά την Ουρουγουάη και τον Καναδά.
Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν στις 30 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News