776
Η Τζασίντα Αρντερν σε πρόσφατο καρέ από συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα της | REUTERS/Praveen Menon

Νέα Ζηλανδία: Το μήνυμα ήταν το Μέσο κατά της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 22:00
Η Τζασίντα Αρντερν σε πρόσφατο καρέ από συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα της
|REUTERS/Praveen Menon

Νέα Ζηλανδία: Το μήνυμα ήταν το Μέσο κατά της Covid-19

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2021, 22:00

Η Νέα Ζηλανδία απέδειξε ότι σε έναν μεγάλο αγώνα, όπως είναι αυτός εναντίον της πανδημίας, τα σωστά μηνύματα που απευθύνονται στους πολίτες παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο. Ετσι, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωση της, η αντικορονοϊκή καμπάνια της κυβέρνησης της Τζασίντα Αρντερν κρίνεται απολύτως επιτυχής, αφού συνετέλεσε στην εξάλειψη της ίωσης σε εκείνα τα μέρη. Ισχυσε δηλαδή μια προσαρμογή της διάσημης ρήσης του Μάρσαλ ΜακΛούαν ότι «το Μέσο είναι το μήνυμα»

Ο βρετανικός Guardian συγκρίνει τη βρετανική καμπάνια με τη νεοζηλανδική. Οπως άλλωστε και η ελληνική, ειδικά στην πρώτη φάση, οι εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών ήταν μάλλον παραπλήσιες, βασισμένες στο σύνθημα «μένουμε σπίτι, σώζουμε ζωές», ωστόσο έδωσαν εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα: «Η Νέα Ζηλανδία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του ιού, ενώ η Αγγλία παραμένει κλειδωμένη στο τρίτο και σκληρότερο lockdown. Στα νησιά της Νέας Ζηλανδίας έχουν πεθάνει από κορονοϊό μόνο 26 άτομα, ενώ στο Νησί περισσότερα από 100.000».

Οι Βρετανοί φρονούν ότι ναι μεν βοήθησαν οι γεωγραφικές και δημογραφικές συνθήκες την Αρντερν, ωστόσο η επικοινωνιακή στρατηγική της ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την εθνική επιτυχία. Κυβερνητικοί παράγοντες της Νέας Ζηλανδίας που ενεπλάκησαν στην καμπάνια είπαν ότι δεν ήταν εξ ορισμού δεδομένο ότι οι πολίτες θα ανταποκρίνονταν στα κελεύσματα, αφού «είναι ατομικιστές και εκτιμούν την ελευθερία τους».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το διαφημιστικό πρότζεκτ στοίχισε στο κράτος αρκετά λεφτά, περί τα 13 εκατ. ευρώ, και διεκπεραιώθηκε από τη διαφημιστική εταιρεία Clemenger BBDO, του Ουέλινγκτον.

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι έπρεπε να πείσουμε τους ανθρώπους να κάνουν το σωστό» είπε στον Guardian ο Τζον Γουόλς, ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος που «έτρεξε» το πρότζεκτ από κρατικής πλευράς. «Για να τα καταφέρουμε, χρειαζόμασταν καλή επικοινωνία». Ολα κινήθηκαν γρήγορα, με συνθήματα ολιγόλογα και επικεντρωμένα στον άνθρωπο. Χρησιμοποιήθηκαν, δε, όλα τα μέσα: από πινακίδες στους δρόμους μέχρι μηνύματα στα σόσιαλ μίντια.

«Δεν γνωρίζαμε τότε τι απήχηση θα είχε η καμπάνια» είπε και η Λίντα Μέιτζορ, διευθύντρια μάρκετινγκ της διαφημιστικής εταιρείας. «Θέλαμε κάτι πολύ ανθρώπινο», με έμφαση στο καμπανάκι του συναγερμού που χτυπά και με εστίαση στην καθημερινότητα. Σχεδόν αμέσως βρέθηκε και το όνομα της καμπάνιας: «Unite Against Covid-19», κάτι που υποδήλωνε την κοινή προσπάθεια όλων των Νεοζηλανδών στον αγώνα κατά της νόσου.

Το όνομα αυτό έγινε τελικά και η διαδικτυακή πλατφόρμα όπου φιλοξενούνται όλες οι σχετικές με την πανδημία κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα βίντεο, τα ηχητικά μηνύματα, κ.λπ. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας το συγκεκριμένο σάιτ είχε 700 εκατομμύρια επισκέψεις. Για τη νεοζηλανδική κυβέρνηση η καμπάνια δεν ήταν στην πραγματικότητα μία κίνηση «από τα επάνω προς τα κάτω», αλλά «πρόσκληση στον κόσμο για συμμετοχή». Ο στόχος ήταν «να εξαφθεί το ομαδικό πνεύμα, όχι να προκληθεί φόβος και τρόμος». Επίσης, «να αποκτηθεί επίγνωση».

Συναγερμός σε κίτρινο και σε λευκό φόντο

Επελέγησαν «ήπια και ήρεμα» χρώματα για τον κατά τα λοιπά δεδομένο «συναγερμό»: το κίτρινο και το λευκό, τα οποία γρήγορα έγιναν σύμβολα της θετικής ανταπόκρισης στις κρατικές παραινέσεις και συμβουλές.

Το γλωσσικό κριτήριο των διαφημιστών επέλεξε διατυπώσεις «ενεργητικές» και «δυναμικές» για να υπογραμμίσει τα διάφορα μηνύματα, όπως «το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών σας σκοτώνει τον ιό» (βλέπε την παραπάνω αφισέτα), αντί για ένα ξερό και ουδέτερο «να πλένετε τα χέρια σας». Με σκίτσα έδειξαν στον κόσμο πώς πρέπει να βήχει, να φτερνίζεται, κ.λπ.

Λες και εξερράγησαν τα ηφαίστεια

Σε σόσιαλ μίντια, όπως το Facebook και το Instagram, η καμπάνια «Unite Against Covid-19» λειτούργησε εξαιρετικά καλά: από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα ένας εντεταλμένος κυβερνητικός υπάλληλος έχει απαντήσει σε περισσότερα από 40.000 σχόλια. Η Αρντερν έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί για την πανδημία ένα πλαίσιο ανάλογο εκείνου που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των ηφαιστειακών εκρήξεων, συνδέοντας τα υγειονομικά μέτρα με τέσσερα επίπεδα κινδύνου. Ετσι ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν αυστηρότεροι οι περιορισμοί, σκληρότερο το lockdown. Ολοι οι Νεοζηλανδοί κατάλαβαν πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση και ότι υπήρχε πιθανότητα να επιδεινωθεί.

Οι ενημερώσεις από την ίδια την Αρντερν δημιούργησαν την αίσθηση ανταπόκρισης στον κόσμο. Επιχειρήσεις και σχολεία χρησιμοποίησαν ευρέως τον όρο «Unite», ενώ οι κίτρινες και άσπρες λουρίδες της καμπάνιας εμφανίστηκαν ακόμη και σε τούρτες γενεθλίων, σε φιάλες ποτών και, με το ξεκλείδωμα, ακόμη και σε προσκλήσεις για διάφορες εκδηλώσεις. Τόση ήταν η απήχηση της καμπάνιας!

Οι Μαορί, οι αυτόχθονες κάτοικοι, με ιδιαίτερη ευπάθεια στoν κορονοϊό, ανησύχησαν περισσότερο από την πανδημία, αλλά με την έναρξη της καμπάνιας και αυτοί δημιούργησαν τη δική τους ιατρική ομάδα με σκοπό την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων υπέρ της κοινότητάς τους. Η νεοζηλανδική κυβέρνηση έχει ενσκήψει με ενδιαφέρον και σε αυτήν την εθνοτική ομάδα.

Πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη διαπίστωσε ότι σε ποσοστό 78% οι Νεοζηλανδοί δήλωσαν ότι η εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση έχει πια μεγαλώσει ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...