258
Ο απερχόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε παλιότερη εκδήλωση | EPA/PETER FOLEY

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 17:57
Ο απερχόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε παλιότερη εκδήλωση
|EPA/PETER FOLEY

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2021, 17:57

Στην Ευρώπη αποφασίζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό οι κυβερνήσεις, στις ΗΠΑ όμως έχει δικαιοδοσία και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ετσι, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, αρχής γενομένης από την 27η Δεκεμβρίου.

Ετσι, ο δήμαρχος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από τον Τζο Μπάιντεν, του οποίου το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου αλλά ανεστάλη προς το παρόν με δικαστική απόφαση, αφορούσε τους εργαζόμενους σε εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια προληπτική επίθεση (κατά του κορονοϊού) για να κάνουμε πράγματι κάτι τολμηρό, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid και οι κίνδυνοι που θέτει για όλους μας», δήλωσε ο Ντε Μπλάζιο στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους «εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου», δηλαδή σχεδόν 184.000 επιχειρήσεις, εταιρείες και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, «οι Νεοϋορκέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου για να αντικατασταθεί από τον Ερικ Ανταμς, που εξελέγη στις 2 Δεκεμβρίου.

Η παρουσία της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού έχει επιβεβαιωθεί πλέον σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες, με μερικά κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020, με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News