360
Τρίγλωσσοι κάδοι σε σοκάκι της Νέας Υόρκης, όπου τα καταστήματα πετούσαν μέχρι πρότινος τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο, κλεισμένα σε σακούλες, και τα ποντίκια έκαναν ολονύκτιο πάρτι | Shutterstock

Νέα Υόρκη: Κάδοι σκουπιδιών εναντίον αρουραίων

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 14:15
Τρίγλωσσοι κάδοι σε σοκάκι της Νέας Υόρκης, όπου τα καταστήματα πετούσαν μέχρι πρότινος τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο, κλεισμένα σε σακούλες, και τα ποντίκια έκαναν ολονύκτιο πάρτι
|Shutterstock

Νέα Υόρκη: Κάδοι σκουπιδιών εναντίον αρουραίων

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2023, 14:15

Περίπου 130.000 μετανάστες από αυτούς που εισήλθαν παρανόμως στις ΗΠΑ έχουν ήδη φθάσει στη Νέα Υόρκη και οι ντόπιοι ανησυχούν για τυχόν αναζωπύρωση της εγκληματικότητας στις φτωχογειτονιές. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, Ερικ Ανταμς, αν και θέλει τα κυβερνητικά κονδύλια για τη διαχείριση των μεταναστευτικών φαινομένων, ασχολείται με τον «Νο 1 δημόσιο κίνδυνο», τους αρουραίους του Μεγάλου Μήλου. Τα ποντίκια έχουν κατακλύσει την υπόγεια Νέα Υόρκη από το Μανχάταν μέχρι το Μπρονξ και το Μπρούκλιν, ενώ εμφανίζονται συχνότερα και στην επιφάνεια.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Ανταμς ανέθεσε στην ιταλοαμερικανίδα Κάθλιν Κοράντι την ηγεσία των δημοτικών δυνάμεων που ρίχτηκαν στη μάχη της εξολόθρευσης των τρωκτικών. Υπήρξαν κάποια αποτελέσματα, αφού το περασμένο καλοκαίρι μειώθηκαν κατά 20% οι καταγγελίες των πολιτών στο ειδικό τηλεφωνικό δίκτυο του δήμου. Ο Ανταμς λέει ότι το αποφασιστικό χτύπημα θα δοθεί του χρόνου τέτοια εποχή, όταν θα έχει συντελεστεί η επανάσταση στην αποκομιδή των σκουπιδιών (21 εκατομμύρια κιλά καθημερινώς).

Ως «επανάσταση» νοείται η χρήση των κάδων απορριμμάτων από τους Νεοϋορκέζους που συνηθίζουν να πετούν τα σκουπίδια τους στον δρόμο μέσα σε πλαστικές σακούλες. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο, ασφαλώς, αφού σε άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου το μέτρο των κάδων εφαρμόζεται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Το παράδοξο είναι ότι η διαδικασία εξοπλισμού με κάδους θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο. Πάντως τώρα το πρόγραμμα ξεκίνησε μόνο σε μία γειτονιά του Χάρλεμ.

Η Νέα Υόρκη είχε και αυτή κάδους σκουπιδιών στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ομως το 1968 έγινε γενική απεργία των δημοτικών υπαλλήλων και η πόλη γέμισε σκουπίδια. Ο τότε δήμαρχος Τζον Λίντσεϊ μοίρασε μεγάλες πλαστικές σακούλες στους πολίτες ως προσωρινή λύση, η οποία όμως συν τω χρόνω παγιώθηκε. Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει και, όπως γνωρίζουν καλά όσοι επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη, κάθε βράδυ τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα σακούλες σκουπιδιών που μαζεύονται κατά τα ξημερώματα. Δύσοσμες σακούλες, από τις οποίες συχνά διαρρέουν βρομερά υγρά.

Το παράδοξο είναι ότι για την τοποθέτηση των κάδων διαμαρτύρονται τα εστιατόρια και οι καφετέριες επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν μέρος του πεζοδρομίου που χρησιμοποιούν για να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα. Διαμαρτύρονται και οι γιωταχήδες επειδή ο δήμος ανακοίνωσε ότι το πρότζεκτ των κάδων προβλέπει την κατάργηση 150.000 θέσεων στάθμευσης. Και όλα αυτά για να φύγουν κάποτε τα ποντίκια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...