767
| CreativeProtagon

Νέα Υόρκη: H μεταναστευτική κρίση εκτοξεύει τις τιμές στα ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 14:29
|CreativeProtagon

Νέα Υόρκη: H μεταναστευτική κρίση εκτοξεύει τις τιμές στα ξενοδοχεία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 14:29

Δεν είναι μόνο ο υπερτουρισμός που ωθεί στα ύψη τις τιμές των ξενοδοχείων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Η μέση τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 300 δολάρια ανά διανυκτέρευση, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της έλλειψης κρεβατιών που τροφοδοτείται από τη μεταναστευτική κρίση.

Το κόστος μιας διανυκτέρευσης στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 9% από 277,92 δολάρια που ήταν το 2022 σε 301,61 δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την CoStar, έναν ιστότοπο ανάλυσης δεδομένων εμπορικών ακινήτων. Οι τιμές ρεκόρ συνέπεσαν με την άφιξη περίπου 180.000 μεταναστών, κυρίως από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, από τα μέσα του 2022.

Περισσότερα από 120 από τα περίπου 700 ξενοδοχεία της πόλης –πολλά από τα οποία βρίσκονται γύρω από τουριστικά hotspots στο Μανχάταν και το διεθνές αεροδρόμιο «Τζον Φ. Κένεντι»– μετατράπηκαν σε καταφύγια μεταναστών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, κανένα από τα ξενοδοχεία που ενεγράφησαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας και λάμβαναν έως και 185 δολάρια για κάθε μετανάστη που στεγάζουν, δεν μετατράπηκε ξανά σε παραδοσιακό ξενοδοχείο.

Αυτό έχει αφαιρέσει περίπου 16.000 δωμάτια ξενοδοχείων από την αγορά και οδηγεί σε έλλειψη διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζει η αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, σύμφωνα με την CoStar.

Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν επίσης ωθηθεί υψηλότερα από τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε στο 9% τον Ιούνιο του 2022 στις ΗΠΑ, αλλά έκτοτε μειώθηκε στο 3,4%. Αλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την πολιτική καταστολής της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης που εφαρμόζει η πόλη και το υψηλό κόστος κατασκευής. Οι τουρίστες επιβαρύνονται επίσης από φόρο σχεδόν 18% επί της τιμής του δωματίου τους.

Ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη προβλέπεται να φτάσει τα 70 εκατ. φέτος, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2019, πριν από την πανδημία. Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι Βρετανοί.

Ο Βίτζεϊ Ντανταπάνι, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Ξενοδόχων της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι παρά το αυξανόμενο κόστος διαμονής, η Νέα Υόρκη παραμένει μια ελκυστική επιλογή διακοπών για διεθνείς επισκέπτες.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική εστίαση στην κρίση στα νότια σύνορα με το Μεξικό θα οδηγήσει σε μείωση των αιτούντων άσυλο που έρχονται στις ΗΠΑ και οι μετανάστες θα απομακρυνθούν σταδιακά από τα ξενοδοχεία.

«Κάποια στιγμή η μεταναστευτική κρίση θα εκτονωθεί και θα ανακτήσουμε τα περισσότερα από αυτά τα 16.000 δωμάτια. Ετσι, θα έχουμε μια μείωση των τιμών και θα γίνουμε πιο προσιτοί», εξήγησε.

Ο Ντανταπάνι είπε επίσης ότι ένας «ανεξήγητος» νόμος του 2010 που απαγορεύει τους ξενώνες για νέους στη Νέα Υόρκη είχε επιβαρύνει την έλλειψη και έχει κάνει την πόλη απαγορευμένη σε ταξιδιώτες χαμηλού προϋπολογισμού. Με τη Νέα Υόρκη να φιλοξενεί τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2026, η πίεση για διάθεση επιπλέον κρεβατιών θα αυξηθεί, κατέληξε.

Οταν οι μετανάστες άρχισαν να φτάνουν με λεωφορεία από συνοριακές πολιτείες όπως το Τέξας και η Αριζόνα, στα μέσα του 2022, ο Ερικ Ανταμς, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης, διέταξε αρχικά την πόλη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους φιλοξενήσει. Αλλά καθώς το κόστος της «στέγασης έκτακτης ανάγκης» έχει δημιουργήσει μια τρύπα 2 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της πόλης, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί στα 12 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια, ο Ανταμς είπε πέρυσι ότι η κρίση θα μπορούσε να «καταστρέψει την πόλη».

Στη Νέα Υόρκη, γράφουν οι Times, εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες ένας νόμος για το δικαίωμα στη στέγαση που προβλέπει ότι η πόλη είναι νομικά υποχρεωμένη να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε κάθε άστεγο που το ζητά, είτε έχει έγγραφα υπηκοότητας είτε όχι.

Καθώς περίπου 64.000 αιτούντες άσυλο εξακολουθούν να στεγάζονται στο σύστημα έκτακτης ανάγκης της Νέας Υόρκης, η πόλη άρχισε πρόσφατα να επιβάλλει ένα μέτρο για την έξωση άτεκνων ενηλίκων αιτούντων άσυλο, έπειτα από έναν μήνα.

Ανάμεσα στα δεκάδες ξενοδοχεία που έγιναν καταφύγια μεταναστών, τα 22 βρίσκονται ανάμεσα στα θέατρα και τα τουριστικά ορόσημα της Times Square στο Μανχάταν. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιστορικά ξενοδοχεία, όπως το Roosevelt, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες μετανάστες στα 1.025 δωμάτιά του, και το Row NYC Hotel, πρώην Λίνκολν.

Μερικά από αυτά τα ξενοδοχεία βρίσκονταν στο κατώφλι της οικονομικής καταστροφής, καθώς ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προτού το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών εμφανιστεί ως σανίδα σωτηρίας. Τώρα, βρίσκονται αντιμέτωπα με τα θηριώδη έξοδα επισκευής και ανακαίνισης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να επαναφέρουν τα ακίνητα στα πρότυπα για τα οποία είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι τουρίστες.

Πέρυσι η πόλη άρχισε να εφαρμόζει έναν νόμο που περιορίζει κατά πολύ τον αριθμό των βραχυπρόθεσμων διαμονών. Ο νόμος, ο οποίος ίσχυε μόνο για διαμονές κάτω των 30 ημερών, προβλέπει ότι δεν μπορούν να μείνουν περισσότεροι από δύο επισκέπτες τη φορά σε βραχυπρόθεσμη ενοικίαση, ότι οι οικοδεσπότες έπρεπε να είναι εκεί με φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, ενώ οι εσωτερικές πόρτες των χώρων που ενοικιάζονται μέσα σε μια κατοικία πρέπει να παραμένουν ξεκλείδωτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...