Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει μια θεωρία συνωμοσίας στο Διαδίκτυο; Δύο ελαφρώς πειραγμένες φωτογραφίες στο photoshop που «αποδεικνύουν» μια σχετική ομοιότητα, μια άπιστη σύζυγος και μια καλή κουβέντα. Και βέβαια πολλοί πρόθυμοι να την διαδώσουν.
Ολα ξεκίνησαν από τα λίγα καλά λόγια που είπε ο καναδός πρωθυπουργός με αφορμή τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Σε κάποιους φάνηκε ύποπτο. Λογικό; Οχι, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας.
Το σκεπτικό είναι απλό. Γιατί κάποιος, έστω κι αν είναι πρωθυπουργός να πει καλή κουβέντα για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει; Δεν υπάρχει λόγος. Αρα τον γνωρίζει! Και πώς τον γνωρίζει; Μα επειδή είναι γιος του!
Και στη συνέχεια, πάντα μισοαστεία – μισοσοβαρά, έπιασαν δουλειά οι Κλουζό του Διαδικτύου. Και πού κατέληξαν; Μα σε αδιάσειστα στοιχεία. Κατ’ αρχήν ο Κάστρο είχε γνωρίσει την μητέρα του Τζάστιν, Μάργαρετ, όταν είχε επισκεφθεί την Κούβα με τον σύζυγό της Πιερ όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός του Καναδά. Ναι, σε κάποιους κακόπιστους ίσως δεν αρκεί αυτό. Γι’ αυτό υπάρχουν κι άλλα.
Η Μάργκαρετ Τριντό, ήταν γνωστό party animal του Studio 54, του επικού κλαμπ της Νέας Υόρκης. Και είναι γνωστό πως ήταν άπιστη στον σύζυγό της Πιερ, όπως άλλωστε έχει παραδεχθεί και ο ίδιος δημόσια. Ε, η Μάργκαρετ γνώρισε στην Κούβα τον Φιντέλ με τις θρυλούμενες 35.000 ερωμένες. Δηλαδή μια άπιστη σύζυγος και ένας ηγέτης που όχι μόνο φοράει στολή αλλά διαθέτει και υπερέκκριση αναπαραγωγικών ορμονών. Εδεσε!
Ομως το τσουνάμι των αποδείξεων (σ.σ.: καλά, λέμε τώρα…) δεν σταματά εδώ. Κάποιοι έψαξαν στην βιογραφία του Πιερ Τριντό όπου αναφέρει επί λέξει: «η Μάργκαρετ (σ.σ.: η μητέρα του Τζάστιν) που έβρισκε στημένες και βαρετές τις συμβάσεις της πολιτικής ζωής και τις επισημότητες, βρήκε την Κούβα (και τον Κάστρο) εξαιρετικά γοητευτικούς». Και σε άλλο σημείο, αφού αναφέρει ότι ο Κάστρο της έκανε συνεχείς φιλοφρονήσεις, συμπληρώνει: «Θαμπωμένος ο Κάστρο δεν ήθελε να ακούσει ότι η Μάργκαρετ θα έλειπε από το επίσημο δείπνο με τον Πιερ και τους άλλους αξιωματούχους».
Αν σε αυτό το απόσπασμα προσθέσουμε και μια σχετική ομοιότητα ανάμεσα στον νεαρό Κάστρο και στον Τζάστιν Τριντό έχουμε έτοιμη μια πολύ ωραία ιστορία συνωμοσίας.
Οπότε τι σημασία έχει αν ο Τζάστιν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1971, εννέα μήνες μετά τον μήνα του μέλιτος των γονιών του στο Βανκούβερ; Και πέντε χρόνια πριν το ταξίδι των γονιών του στην Κούβα που έγινε το 1976;
Στο κάτω-κάτω η βασική αρχή των θεωριών συνωμοσίας είναι να μην αφήνεις ποτέ την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News