Νέα συνάντηση –τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα– με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είχε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο αυτή τη φορά της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Minister of Foreign Affairs, George Gerapetritis, met with Minister of Foreign Affairs of Türkiye @HakanFidan on the margins of the #NATO Ministers of Foreign Affairs Meeting in Brussels. 🇬🇷 🇹🇷 pic.twitter.com/JXhqu2KhIN
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 4, 2024
Βασικό αντικείμενο αποτέλεσε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει για την ΕΡΤ ο Πιέρρος Τζανετάκος, η προετοιμασία του επόμενου βήματος στον ελληνοτουρκικό διάλογο: το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στην Αγκυρα πιθανώς στις αρχές Φεβρουαρίου (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί). Στο πλαίσιο του ΑΣΣ θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις Βρυξέλλες έρχεται λίγες ώρες μετά και την ολοκλήρωση του νέου γύρου των ελληνοτουρκικών επαφών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας και του πολιτικού διαλόγου.
Στη Βαλέττα για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ
Επόμενος σταθμός των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι η Βαλέττα, όπου φιλοξενείται η 31η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της Συνόδου αναμένεται να εγκριθεί η κοινή ελληνοτουρκική υποψηφιότητα για τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, την οποία καταλαμβάνει ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη) και της Διευθύντριας για Θέματα Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την Μάνια Τελαλιάν (πρώην επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού).
Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα της Μάλτας, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει την Τετάρτη σε άτυπο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών. Κύριες θεματικές συζήτησης θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος του ΟΑΣΕ στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας.
Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Συνόδου. Στη συνέχεια, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών, με αντικείμενο το ρόλο του ΟΑΣΕ στις πολυμερείς προσπάθειες για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης.
Στις Βρυξέλλες, εκτός από τον τούρκο ομόλογό του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Σίμπιχα.
📍Brussels
🇬🇷 🇺🇦 | FM George Gerapetritis met with #Ukraine FM Andrii Sybiha @andrii_sybiha on the margins of #NATO #ForMin📍Βρυξέλλες
🇬🇷 🇺🇦 | Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του, Andrii Sybiha στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ pic.twitter.com/tRQwYa6FEJ— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 4, 2024
«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», είχε υπογραμμίσει ο κ. Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ολόκληρη η δήλωσή του:
«Προσερχόμαστε σήμερα στη Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με προϊούσες καταστάσεις κρίσεως.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το μονάρχη της Ιορδανίας, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ιορδανίας, αλλά και να ακούσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή και πλέον στη Συρία, όπου υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση με την οποία αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται.
Η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλη την ελληνική ομογένεια, έτσι ώστε να παράσχει την όποια συνδρομή απαιτηθεί.
Είχα την ευκαιρία πριν από λίγες ημέρες να συζητήσω με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να ανταλλάξουμε απόψεις, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη, τον επόμενο χρόνο, τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμωθεί η Ατλαντική Συμμαχία.
Θα πρέπει να υπάρξουν ισχυροί δεσμοί, να ενισχύσουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, την ακεραιότητα όλων των κρατών.
Η Ελλάδα η οποία ήταν πάντοτε επισπεύδουσα δύναμη στο να τεθεί η έμφαση στη Νότια Γειτονία, στις κρίσεις που αυτή τη στιγμή μαστίζουν τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Υποσαχάρια Αφρική, θα συνεχίσει να έχει έναν παραγωγικό ρόλο, έτσι ώστε να επιλυθούν τα μεγάλα ζητήματα που μας ταλανίζουν.
Από τη νέα θέση, από 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συμβάλει κατά τρόπο ώστε να φέρνει πάντοτε στην επιφάνεια τα ζητήματα εκείνα τα οποία δημιουργούν εντάσεις και κρίσεις, πιστή πάντοτε στο διεθνές δίκαιο, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, γεφυρώνοντας το Βορά με το Νότο και την Ανατολή με τη Δύση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News