Σε θερμό κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένος του έλληνα ομολόγου του Κωνσταντίνου Τασούλα.
H συνάντηση Δένδια – Σάλεχ στο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια εκείνης που είχαν πρόσφατα στη Λιβύη.
Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας στη Λιβύη, υποδέχτηκα σήμερα @GreeceMFA τον Προέδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh. Following up on our recent meeting in Libya, I welcomed today #Libya’s HoR Speaker Aguila Saleh @GreeceMFA. pic.twitter.com/8CIDp0X468
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 2, 2021
Συζητήσαμε επίσης για την κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο & ιδίως στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη σταθερή στήριξη ?? στην ειρήνη & τη σταθερότητα της Λιβύης, τη σημασία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο & της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων, τακτικών & μισθοφόρων. (2/2)
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 2, 2021
Οι διαδοχικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των ερεισμάτων της Ελλάδας στη Λιβύη εντάσσεται η προσπάθεια διαρκών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές με διάφορες αφορμές.
Οπως σημειώνεται και σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», πέρα από την επιδιωκόμενη ισχυρή παρουσία στα της Λιβύης, η στρατηγική της Αθήνας περιλαμβάνει και την ταυτόχρονη συνεννόηση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι για το Λιβυκό.
Αντιθέτως, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα για ακόμα μια φορά έμεινε εκτός, στο συγκεκριμένο ζήτημα η Γερμανία εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να διευκολύνει την Αθήνα. Στην πρόσφατη διάσκεψη μάλιστα, το Βερολίνο (και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες) βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σαφές «όχι» από την τουρκική πλευρά ως προς την ανάγκη απόσυρσης του συνόλου των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Και για το «όχι» αυτό, οι Τούρκοι επικαλέστηκαν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την παρουσία τούρκων στρατιωτικών συμβούλων στο έδαφος της βορειοαφρικανικής χώρας.
Μετά την επιστροφή του στη Βεγγάζη ο κ. Σάλεχ θα υποδεχθεί την Κυριακή πολυπληθή ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.
Βασικός σκοπός της αποστολής του κ. Φραγκογιάννη στη Βεγγάζη είναι τα εγκαίνια του νέου ελληνικού προξενείου, ωστόσο από την πλευρά των Αθηνών υπάρχει βούληση για διερεύνηση και των οικονομικών ευκαιριών που μπορεί να υπάρχουν στη Λιβύη. Με τον κ. Φραγκογιάννη στη Βεγγάζη θα ταξιδέψουν και οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κατρούγκαλος, μέλη της κοινοβουλευτικής ελληνολιβυκής επιτροπής φιλίας.
Συγχαρητήρια Δένδια σε Γιαΐρ Λαπίντ
Την Παρασκευή εξάλλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.
Οι διμερείς σχέσεις, τόνισε στη σχετική του ανάρτηση ο υπουργός των Εξωτερικών, βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπει σε συνεργασία με τον κ.Λαπίντ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, έδωσα συγχαρητήρια στον Αν. ΠΘ και ΥΠΕΞ του Ισραήλ @yairlapid, τόνισα ότι οι ???? σχέσεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό σημείο & ότι προσβλέπω σε συνεργασία μαζί του. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε το συντομότερο. pic.twitter.com/dquS92s17g
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 2, 2021
Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News